Підгайці в межах акції «Mogile pradziada ocal od zapomnienia» («Могилу прадіда врятуй від забуття»)

  • 694

            04 липня 2018 року до міста Підгайці в межах акції «Mogile pradziada ocal od zapomnienia» («Могилу прадіда врятуй від забуття») прибула група з міста Міліч (Польща) на чолі з директором технікуму Лісного в м.Міліч Юстиною Зарчинською (Justuna Zarczynska) (прізвища і імена подаємо мовою оригіналу, бо можемо помилитись з перекладом), опікуном Гоноратою Цєрпіш (Honorata Cierpisz), чотирма учнями технікуму Юлією Ічкевіч (Julia Ickiewicz), Александрою Красовскою (Aleksandra Krasowska), Конрадом Кустош (Konrad Kustosz), Павлом Канєвскім (Pawel Kaniewski) та водієм Томашом Бригідер (Tomasz Brygider). Група впродовж декількох днів прибирала польські могили на кладовищі в м.Підгайці та в селі Білокриниця. Директор технікуму Юстина Зарчинська розповіла, що ця акція організована під патронатом Дольношльонского уряду воєвудського у Вроцлаві та начальника відділу освіти та спрямована на патріотичне виховання польської молоді з метою збереження занедбаних польських поховань на цвинтарях в Україні. Польська молодь долучається прибирання могил не тільки волонтерською діяльністю, а також і фінансово. Це дуже хороший приклад і гідний для наслідування для нашої молоді. Тому що в нас зараз трохи інша ситуація. І школа, і учні, і батьки говорять, що не можна використовувати дітей і заставляти їх працювати на прибиранні кладовищ, парків тощо. Коли мова заходить про прибирання братської могили та могили воїнів УПА на міському кладовищі, всі намагаються від цього якось самоусунутись. Але поляки кажуть, що народ, який втрачає пам’ять, втрачає життя. І так виховують своїх дітей. Директор технікуму висловила сподівання, що наступного разу, коли вони приїдуть прибирати на кладовище, до їхньої молоді долучиться і наша, щоб прибрати занедбані українські могили.

          Також родичі тих, що приїхали прибирати кладовище -Beata Kaniewska та Ewelina Kustosz, передали для нашого дитячого садка подарунки.

          Від імені громади міста дякуємо польським учням за прибрані могили на нашому кладовищі та за хорошу справу, яку вони роблять.