У Підгайцях біля пам’ятного Хреста відбувся мітинг-реквієм «Кривава неділя», приурочений 80- й річниці від трагічного дня розстрілу хлопців-допризовників

  • 1991

      Сьогодні, 11 травня 2021, у Підгайцях  біля пам’ятного Хреста відбувся мітинг-реквієм «Кривава неділя», приурочений 80- й річниці від трагічного дня розстрілу хлопців-допризовників.

      Для Підгаєцької громади цей день назавжди буде вкарбований  чорними літерами в нашу історіографію, адже 11 травня 1941 року у Підгайцях енкаведистами було розстріляно велику групу допризовників 1921 року народження.

     Енкаведисти помстилися за те, що провідник повітового Юнацтва ОУН УПА Павло Кубай застрелив двох офіцерів Червоної армії.

Фото без опису

     Мітинг- реквієм розпочався чудовим виконанням пісні «Пробудилась Україна» у виконанні народного аматорського хору « Оберіг» будинку культури с. Мужилів, керівник Марія Бугай.

Фото без опису

     Квіти до пам’ятного Хреста поклали пластуни Підгаєччини, а  священники Микола Мидляк та Іван Федів відправили панахиду.

     До глибини душі зворушила інсценізація вірша Богдана Манюка «Кривава неділя» за участю працівників  Підгаєцького будинку культури та учасників художньої самодіяльності Староміського будину культури, режисер Галина Жибак.

Фото без опису

     Ансамбль Новосілківського будинку культури  виконав душевну пісню « На горі калинонька», керівник Роман Жирський.

     Дует у складі Анни Поліщук та Вікторії Дмитришин із села Мирне чудово виконав пісню «Нас весна не там зустріла», а Оля Чубата проникливо прочитала вірш «Кривавилася зболена неділя».

     Вшанувати пам’ять хлопців-героїв приїхав депутат Тернопільської обласної ради Володимир Мицик, який наголосив на героїзмі хлопців- допризовників, які пожертвували своїм життям за волю України.

Фото без опису

 

    Також із зворушливими словами до Підгаєцької громади звернулась заступник міського голови Ірина Мирна, котра відзначила незламність духу української нації і подякувала всім, хто долучився до створення та відновлення пам’ятного Хреста.

Фото без опису

      Громадський діяч Петро Вовк висловив слова глибокої вдячності неоціненному подвигу молодих допризовників.

Фото без опису

      У ту страшну Криваву неділю розстріляли самий цвіт української нації. Розстріляли за те, що двадцятилітні юнаки любили Україну всім серцем, за те, що не хотіли коритись московських найманцям, за те , що  Україна для цих  хлопців була понад усе!

Фото без опису

    Фото без описуФото без описуФото без опису