Стратерія розвитку Підгаєцької громади. Підготовчий етап

  • 1570

     Головним ресурсом та потенціалом нашої громади є люди. Працьовиті, фахові, амбітні, цілеспрямовані. Кожен з нас, створюючи та розвиваючи власну справу, створює передумови для розвитку усієї громади. Простіше - працюючи, ми тим самим стимулюємо до розвитку і роботи нашого сусіда.  

     На Підгаєччині вже успішно вирощують малину, починають вирощувати полуницю, є приклад молочної ферми, заготовляють лікарські рослини, створюється основа для розвитку переробки плодоовочевої продукції на соки, організовується робота щодо створення умов для заморожування ягідної продукції, відповідно, створення їй доданої вартості, а також успішно розвивається бджолярство. 

      Підгаєцькою міською радою, враховуючи напрямки господарювання існуючого на території громади на даний час, ведеться підготовча робота для формування Стратегії розвитку громади.

       Основний напрям - зберегти кількість економічно активного населення громади через:

- забезпечення розвитку ягідництва і овочівництва, створюючи умови для гарантованої реалізації вирощеної жителями громади плодовочевої, ягідної продукції (планується створення станції заморожування ягід у с. Носів, також розміщення майданчика для торгівлі сільськогосподарською продукцією, вирощеною у громаді, у передмісті Тернополя);

 

- забезпечення розвитку етнічного туризму (на початку та до середини ХХ століття у м. Підгайці кількість єврейського населення сягала понад 50% від усього населення. Також до 1947 року, особливо у м. Підгайці та довколишніх селах кількість етнічних поляків сягала чи не половини усього населення. Нащадки євреїв та поляків зараз активно цікавляться можливістю відвідати колишню Батьківщину), відповідно, створення передумов для розвитку сфери обслуговування (хостели, кафе);

 

- забезпечення приведення у належний стан дорожньої інфраструктури дасть можливість забезпечити ефективне сполучення між населеними пунктами, стимулюватиме зменшення відтоку молодих активних людей, залученню їх до створення нових форм господарювання на селі (розвиток молочного скотарства, овочівництва, створення можливості для переробки молочної продукції) із сіл та сприятиме економічному розвитку громади.

      На даний час створено комунальне підприємство міської ради "Дорожнє", котре уже розпочало приведення у належний стан місцевих доріг (територія села Гнильче, хутора Червень, далі заплановано – дороги сіл Завалів, Носів, Боків, Литвинів, Мужилів, і т.д.). Крім того, створено три робочі місця (не багато, але, сподіваємося, це лише початок);

 

- забезпечення патріотичного та духовного виховання дітей та молоді, зосередження уваги на вивченні історії рідного краю, збір інформації від людей похилого віку про побут, політичне, економічне, соціальне та культурне середовище минулого століття, збір та оцифрування відповідних фото-, відеоматеріалів, історій життя мешканців громади та формування у молоді почуття відповідальності, значимості та ідентифікації їх, як дієвих українців-патріотів.

      Також є ряд інших напрямків у сферах економічного розвитку, культури, освіти, забезпечення якісного дозвілля молоді та ін., котрі будуть включені до Стратегії.

       Тож просимо активних мешканців громади, які готові комунікувати і працювати над розробкою та втіленням Стратегії розвитку долучатися до обговорення і пропонувати власне, обгрунтоване та конструктивне, бачення шляхів розвитку нашої громади.

        Пропозиції просимо надсилати на econom_pidhaitci@ukr.net. Поширення і коментування цього допису вітається.

Фото без опису

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису