Життя До і Після пандемії COVID-19 лікарів та медичного персоналу у КНП"Підгаєцька ЦМЛ" ПМР. Частина I

  • 724

       До Дня медичного працівника у нашій рубриці  «АкцЕнти ГромАди» ви знайдете відповіді на актуальні запитання про те, як змінилось життя лікарів від початку спалаху коронавірусної інфекції, спричиненої COVID-19, у комунальному некомерційному підприємстві « Підгаєцька центральна міська лікарня » Підгаєцької міської ради  ( далі КНП «Підгаєцька ЦМЛ» ПМР), дізнаєтесь як інфекційне відділення пережило пікові моменти пандемії , як була організована робота  медичного персоналу і відділів, а також шукатимемо відповідь на те, чому люди у XXI столітті задихаються від нестачі кисню!

 

    Отже, розставляємо акцЕнти над життям лікарів та всього медичного персоналу ДО і ПІСЛЯ пандемії, спричиненою коронавірусною інфекцією COVID-19 у КНП « Підгаєцька ЦМЛ» ПМР!

 

     Щоб отримати фахові відповіді « АкцЕнти ГромАди» поспілкувались із директором  КНП «Підгаєцька ЦМП» ПМР Ігорем Богдановичем Кушніром, медичним директором даного закладу Любою Ярославівною Крамарчук, лікарем анестезіологом Ігорем Івановичем  Бараном, медичною сестрою-анестезистом відділення анестезіології та інтенсивної терапії  Оксаною Володимирівною Артеменко та медичною сестрою- анестезистом цього ж відділення  Марією Михайлівною  Мацедонською.

 

Ігор Богданович кушнір- директор КНП «Підгаєцька ЦМП» ПМР

 

Акценти Громади  (далі А.Г) : Ігор Богнанович (далі І.Б.), скажіть, будь-ласка, коли був найважчий  період для Підгаєцької міської лікарні під час пандемії?

 

І.Б: Найважчим періодом для Підгаєцької міської лікарні був минулорічний період, коли пандемія набирала обертів. Для лікування хворих з COVID-інфекцією довелося перепрофілізувати приймальне відділення, відділення анестезіології та інтенсивної терапії в інфекційне відділення, яке почало приймати перших пацієнтів з вересня 2020 року.

 

А.Г: Чи була лікарня готова до масового поступлення хворих і, чи  вистачало вам засобів індивідуального захисту?

 

І.Б: Медики боялися коронавірусу не менше,  ніж ми всі. Ми були не готові до масового поступлення хворих на COVID-19. Не вистачало засобів захисту, кисневих точок і дуже складно вдавалося налагодити всі організаційні процеси для якісного лікування хворих з COVID-19.

На перших етапах боротьби з пандемією активну участь в забезпеченні лікувального закладу засобами індивідуального захисту, дезінфікуючими засобами приймала Підгаєцька РДА та Підгаєцька районна рада. Також до покращення матеріальної бази лікувального закладу долучилися організації району, підприємці, волонтери, яким ми щиро вдячні.

В жовтні – листопаді 2020р. ситуація змінилася на краще і стало надходити фінансування з НСЗУ, що дало змогу суттєво забезпечити обладнанням медичний заклад.

Закуплено дихальний апарат високого класу, монітори пацієнта, кардіографи, шприцеві насоси, спірометр, аналізатор електролітів, центрифугу, концентратори, функціональні ліжка для відділень лікарні.

 

                               

А.Г: Ігор Богданович, які заходи було вжито, щоб у XXI столітті ваші пацієнти не задихались від нестачі кисню?

 

І.Б: Для забезпечення хворих киснем проведено реконструкцію системи подачі кисню, підігрів кисню, що дало змогу надавати одночасну допомогу 30 хворим. Для безперебійного подання електроенергії у лікарню на випадок відімкнення основного постачання становлено дизель-генератор, який забезпечує весь заклад у випадку екстреної ситуації. У червні очікуємо встановлення нового цифрового рентгеноапарату на два робочих місця вартістю 2,5 млн. грн., який суттєво покращить якість рентгенознімків при обстеженні пацієнтів.

 

 

А.Г: Озвучте, будь ласка, статистику. Скільки хворих на  COVID-19 інфекцію   проліковано у лікарні і чи були летальні випади?

 

І.Б: За період роботи інфекційного відділення проліковано 181 хворий, яким надано кваліфіковану медичну допомогу. Всі хворі були забезпеченні основними медикаментами, які були визначені протоколами лікування. На превеликий жаль, не зважаючи на зусилля медиків, трьом хворим не вдалося врятувати життя. Показник смертності  в відділенні є одним з найнижчих по Україні, що свідчить про високу кваліфікацію лікарів і медичного персоналу, який надавав допомогу хворим на COVID-19.

 

А.Г:  Чи хтось із медичного персоналу залишив роботу у найскладніші часи для лікарні чи, можливо,  у зв'язку із високим ризиком самому захворіти?

 

І.Б:  Перехворів практично весь медичний персонал. Проте, у найскладніший період роботи лікарні і донині жодний медичний працівник не залишив роботу. Сорок вісім  медичних працівників, залучених до роботи в інфекційному відділенні на час пандемії,  працювали в чотири зміни протягом доби чітко розуміючи свою місію. Окрема подяка водіям лікарні, які цілодобово доставляли балони з киснем, технічному персоналу, який обслуговував систему киснепроводу.

 

А.Г: Ігор Богданович, у якому режимі зараз працює КНП «Підгаєцька ЦМЛ» ПМР?

 

І.Б: КНП «Підгаєцька ЦМЛ» ПМР  працює  у звичному режимі і продовжує надавати планову і ургентну медичну допомогу населенню Підгаєцької громади.

Рівень захворюваності на COVID-19 на теперішній час суттєво знизився. Реєструються поодинокі випадки захворюваності. Пацієнти проходять лікування в амбулаторних умовах під наглядом сімейних лікарів згідно наказу ДОЗ ТОДА.  Для стаціонарного лікування хворих пацієнтів з коронавірусною інфекцією з нашої громади визначено міську лікарню швидкої допомоги № 1 м. Тернополя.

 

 

А.Г: Щоб ви хотіли сказати своїм медичним працівникам з нагоди вашого професійного свята- Дня медичного працівника?

 

І.Б: Спостерігаючи за відданою працею всього персоналу лікарні, зокрема інфекційного відділення, де чітко була налагоджена робота, миттєва реакція на екстремальні ситуації, панічну поведінку хворих, щохвилинний контроль стану хворих і швидке реагування на їх потреби, виважено, згідно протоколу, хочу засвідчити свою повагу та захоплення всім колективом.

    Відзначаючи День медичного працівник, мені хотілося б особисто підкреслити їхню мужність та відданість високій місії рятувати життя людей в будь-який час та в будь-якому місці – якості, які яскраво проявилися під час події пандемії.

 

Люба Ярославівна Крамарчук – медичний директор КНП «Підгаєцька ЦМЛ» ПМР

 

А. Г: Люба Ярославівна (далі Л.Я.) скажіть, будь ласка, як вам вдалось налагодити організаційні процеси, щоб безперебійно надавати допомогу хворим на коронавірусну іфекцію?

 

Л.Я: Було створено 4 команди, які надавали допомогу. Кожна команда складалася із 12 чоловік: 4 лікарі, 4-5 середнього медичного персоналу та 2-3 санітарки. Бригади працювали круглодобово.

 

А.Г. Чи наша Підгаєцька міська лікарня одразу приймала хворних на COVID-19?

 

Л.Я: Ні, не одразу. Фактично, коли почалась вірусна епідемія викликана коронавірусом COVID-19, в нашому закладі не було інфекційного відділення на момент спалаху, тому всіх хворих, у яких було підтверджено вірус, госпіталізовували у Козівську та Бережанську лікарню. Проте, коли кількість випадків збільшилося , то в управлінні видали наказ про те, щоб реорганізувати наявні відділення для створення ліжко-місць для надання стаціонарної медичної допомоги хворим з COVID-19.

 

А.Г : Скільки ліжко-місць було створено?

 

Л.Я: З 4 вересня спочатку було створено 10, а потім 15 ліжко-місць для надання медичної допомоги. У зв'язку із збільшенням випадків захворювань на коронавірусну інфекцію відділення було розширено до 32 ліжко-місць. Госпіталізації підлягали хворі середнього та важкого ступеня , які відповідно і лікувались у «ковідному» відділенні.  Всі пацієнти потребували кисневої підтримки та медикаментозного лікування , яке одержували безкоштовно. Було багато хворих, які мали клінічну картину даного захворювання, але лабораторне підтвердження захворювання було від'ємне. Такі хворі лікувались у терапевтичному відділенні.

 

А.Г: Коли у вас була найбільша кількість хворих?

 

Л.Я: Найбільша кількість хворих була у квітні- 35!

 

А.Г: Чи функціонує на даний момент «ковідне» відділення?

 

Л.Я: Згідго листа Департаменту охорони здоров'я з 1 червня 2021 року у зв'язку із зменшенням випадків захворювань на COVID-19 у пацієнтів, яким необхідна стаціонарна медична допомога, інфекційне відділення було закрито і заклад приступив до звичного ритму роботи.

 

 

  А.Г: Люба Ярославівна, скажіть , будь ласка, як на Вашу думку, чи слід нам очікувати нового спалаху коронавірусної інфекції?

 

Л.Я: Передбачити важко, вірус мутує і беззаперечно він ще довго буде зустрічатися. Є дуже  важливим спосіб захисту кожної людини – це проведення специфічної профілактики- щеплення.

 

Ігор Іванович Баран – лікар анестезіолог

 

А.Г. Ігор Іванович (далі І.І.) скажіть , будь ласка, які корективи внесла коронавірусна  інфекція безпосередньо у  сам процес лікування?

 

 І.І: З перших днів роботи відділення почали поступати важкохворі пацієнти,  які потребували кисневої підтримки та часто штучної вентиляції легень. Незнайома хвороба внесла корективи в процес, схеми лікування хворих на захворювання легень , серцево-судинні захворювання та цукровий діабет. Лікарям і молодшому медиченому персоналу довелося думати і про власну безпеку, одягаючи захисні костюми, і працювати у скаладніших умовах. Незважаючи на це, практично всі працівники нашого медичного закладу   перехворіли на COVID-19. 

 

А.Г : Чи часто інфекційне відділення було переповнене хворими?

 

І.І: Незважаючи на достатнє забезпечення  ліжками для розміщення хворих, відділення було часто переповнене, особливо у квітні 2021 року.

 

А.Г: Які настрої панували серед лікарів, медичного  персоналу і пацієнтів?

 

І.І:  Часто траплялось так, що  у пацієнтів, які вже йшли на поправку, стан різко погіршувався , що  призводило до смерті.  Для лікарів і медичного персоналу- це було важким ударом. COVID-19 дуже підступна хвороба , протікання якої неможливо передбачити . Звичайно, весь медичний персонал радів, коли пацієнти виписувались здоровими із лікарні, поборовши страшну хворобу.

 

 А.Г: Ігор Іванович, на Вашу думку, карантинні обмеження виправдали себе?

 

     І.І: Карантин без жодних сумнівів був виправданий , але проблема в тому, що люди не завжди дотримувались умов карантину , що сприяло поширенню і спалаху коронавірусу.

 

 

Артеменко Оксана Володимирівна  – медична сестра- анестезист

 

  А.Г: Оксано Володимирівно(далі О.В.), чи  можна розділити ваше життя безпосередньо як медичної сестри-анестезиста До і Після пандемії корона- вірусу?

 

О.В: Коронавірус перевернув наше звичне життя. І те, що ще нещодавно здавалося таким необхідним, відійшло на другий план. Covid-19  навчив мене більше цінувати життя та кожну мить з дорогими мені людьми. Звичайно, під час пандемії коронавірусу  виконувати свої обов'язки медичної сестри було набагато важче, ніж зазвичай.  Коли працюєш з хворими, які є залежними від апарату ШВЛ, то розумієш справжню цінність того, що можеш  дихати самостійно. На жаль, вірус COVID-19 не обійшов мене стороною і мені теж прийшлося перехворіти. Величезна подяка нашому завідуючому Боднарчуку Б.М., який навчив нас всім тонкощам роботи з хворими на COVID-19.

 

Мацедонська Марія Михайлівна – медична сестра- анестезист

 

А.Г: Маріє Михайлівно (далі М.М.), з якими труднощами ви зіткнулись під час роботи у «ковідному» відділенні?

 

М.М: Пандемія коронавірусу - є сильним стресовим чинником для медичного персоналу. Чесно кажучи, у медичній сфері я працюю недавно, але навіть за цей невеликий проміжок часу я краще зрозуміла, що лише наше здоров'я та здоров'я наших близьких є найважливішим. Під час роботи з хворими на Covid-19 я стикнулася з неабиякими труднощами у роботі. Особливо важко було звикнути до того, що при кожному контакті з хворим обов'язково потрібно було одягати засоби індивідуального захисту, у яких було не комфортно працювати та рухатись. Кожного разу, повертаючись додому з роботи, я завжди переживала тим аби вберегти своїх близьких від цієї пандемії.

     Також не легко було навчитися працювати з кисневими концентраторами, правильно одягнути хворому кисневу маску для проходження кисню, адже кисень для пацієнтів хворих на COVID-19 є важливішим, аніж найдорожчі ліки. Хвора людина завжди потребує уваги та моральної підтримки, а людина хвора на COVID-19 потребує її ще більше. У мене є велика надія на те, що ми подолаємо цю пандемію уже дуже скоро.

 

     «АкцЕнти ГромАди» щиро дякують за змістовне та цікаве інтерв'ю всім співрозмовникам і до Дня медичного працівника бажають всім, хто працює у медичній галузі міцного здоров'я, витримки, терпіння і вдячних пацієнтів.

 

     Нехай Господь нагородить Вас і Ваших рідних своїми ласками!

Фото без опису

    Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

Фото без опису

Фото без опису