Життя До і Після пандемії COVID - 19 лікарів та медичного персоналу КНП «Центр первинної медико - санітарної допомоги» ПМР. Частина II

  • 663

      «АкцЕнти ГромАди» до Дня медичного працівника продовжують цикл  інтерв’ю з лікарями та медичним персоналом.

У частині II «Життя До і Після пандемії COVID - 19 лікарів та медичного персоналу» ви знайдете відповіді на актуальні питання про те, як люди у білих халатах - сімейні лікарі та весь медичний персонал  КНП «Центр первинної медико - санітарної допомоги» Підгаєцької міської ради працювали на передовій у боротьбі  з «чумою» XXI століття - коронавірусною інфекцією, як протікала хвороба у перших «ковідних»  хворих у нашій громаді, а також чи є щеплення єдиною панацеєю від коронавірусної інфекції!

 

       «АкцЕнти ГромАди», щоб отримати вичерпні відповіді на запитання, поспілкувались з Богданом Миколайовичем Вивалем, головним лікарем комунального некомерційного підприємста «Центр первинної медико - санітарної допомоги»  Підгаєцької міської ради та сімейним лікарем Джиджорою Тетяною Борисівною, завідувачем Староміської амбулаторії загальної практики сімейної медицини (далі САЗПСМ).

 

 

АкцЕнти ГромАди (далі А.Г.):  Богдан Миколайович,  ми розуміємо, що без жодного сумніву, сімейним лікарям  і медичному персоналу  було страшно зустрітись лицем  в лице з невідомою хворобою, адже саме первинна ланка була на передовій у боротьбі  з COVID-19.  Які перші кроки було вжито щодо лікування  хворих на коронавірусну інфекцію?

 

Виваль Богдан Миколайович - головний лікар комунального некомерційного  підприємства  «Центр первинної медико - санітарної допомоги»  Підгаєцької  міської  ради.

 

Богдан Миколайович (далі Б.М.): Звичайно, що  був страх перед невідомою хворобою. Сімейні лікарі, медсестри  і медичні працівники отримали протоколи обстеження і протоколи лікування, а також рекомендації по відношенню до людей , які мали прояви  і симптоми коронавірусної інфекції. Ми почали робити ПЛР обстеження, які надавали саму достовірну інформацію щодо наявності чи відсутності у пацієнтів COVID-19.

 

А.Г: Де саме робилися дослідження ПЛР тесту?

 

Б.М: Тести робили наші сімейні лікарі у амбулаторії або на дому і, відповідно, щоб отримати результати ПЛР тестів, ми кожного дня відправляли всі тести до  «Тернопільського обласного  центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

 

А.Г: Чи була у вас достатня кількість засобів індивідуального захисту?

 

Б.М: Ми, в принципі,  за короткий час були повністю забезпечені засобами індивідуального захисту, дякуючи місцевій владі, підприємцям та аграріям. Це вселяло віру і надію не заразитися.

 

 

А.Г: Чи вдалося вберегтися лікарям та медичному  персоналу від зараження коронавірусною інфекцією?

 

Б.М: На жаль, ні. Шестеро медичних працівників  ( двоє лікарів , помічники і фельдшера ) захворіли середньою та легкою формою хвороби COVID-19 під час виконання своїх обов’язків на робочому  місці.

 

А.Г: Скільки  у нас у громаді є сімейних лікарів і як саме вони працювали з ковідними хворими?

 

Б.М: У «Центрі первинної медико- санітарної допомоги» є  семеро лікарів. Всі вони працювали по профілактиці і лікуванню хворих з легкою і середньо формою на дому .

 

А.Г: Скільки у нас в громаді було лабораторно  підтверджено випадків коронавірусної інфекції ?

 

Б.М Лабораторно було підтверджено 1241 випадків.

 

А.Г: Богдан Миколайович, на даний момент одним із найактуальніших питань – це  щеплення від хвороби COVID-19.  Скажіть, будь ласка, скільки  людей вже провакциновано на сьогоднішній день? 

 

Б.М: Всіх на сьогоднішній день щеплено 740 чоловік , з них мобільною бригадою  щеплено  330 людей. У пункті щеплення  Староміської амбулаторії  зробило вакцинацію 410 людей .

 

А.Г: Хто саме із лікарів робить вакцинацію?

 

Б.М: У пункті щеплення бригада у складі сімейного лікаря Джиджори Тетяни та  помічника сімейного лікаря Хоптій  Марії здійснює вакцинацію .

 

А.Г: Якою вакциною здійснюється  щеплення?

 

Б.М:  Сімейних лікарів щепили вакциною Коронавак, а освітян- Файзером.

 

А.Г: Богдан Миколайовим, якою є ваша особиста думка про вакцинацію. Чи є щеплення панацеєю у боротьбі із COVID- 19?

 

Б.М: Щеплення – є одним із методів профілактики обмеженню і поширенню COVID-19.  Всі три вакцини Астразенека, Файзер і Коронавак сертифіковані  ВОЗ. Результати заносяться в сертифікат щеплення , а з 1 липня будуть видавати паспорт щеплення!

 

А.Г: Ми знаємо, що потрібно вакцинуватися  2 рази. Розкажіть, будь ласка, які терміни мають бути витримані  при щепленні різними вакцинами?

 

Б.М: Астразенека-  вакцинація через 90 днів, Коронавак -28, Файзер -28.

 

 

А.Г: Чи траплялись випадки серйозних ускладнень після щеплення?

 

Б.М: Ніяких серйозних ускладнень після щеплення трьома  видами вакцини не було , окрім окремих реакцій у вигляді підняття температури тіла 37, 5- 39 градусів C протягом одного дня , біль у місці щеплення до двох, трьох днів, яке не впливало на функції руки.  

 

 

А.Г: Чи були випадки захворювання після щеплені?

 

Б.М: За даними науковців країн та практичних лікарів, які почали швидше проводити щеплення, таких випадків не було.  

 

 

Джиджора Тетяна Борисівна  (далі Т.Б.)- сімейний лікар,  завідувач Староміської амбулаторії загальної практики сімейної медицини (САЗПСМ)

 

 

 

А.Г Тетяна Борисівна, чи змінилось Ваше життя після  коронавірусу?

 

Т.Б: До коронавірусу жити було  легше  (посміхається).

 

А.Г: Чи ви пам’ятаєте перші випадки захворювання на COVID-19 у нашій громаді?

 

Т.Б: Перші випадки у громаді – це  були мої пацієнти. Це був квітень місяць 2020 року,  пацієнти подзвонили,  що захворіли і у них кашель та піднялась температура. Пацієнти були налякані, хвороба протікала довго, 40 днів пацієнти сиділи на самоізоляції. Ми здзвонювались  кожного дня по два рази на день: вранці та ввечері.

 

А.Г: Як саме була організована робота сімейних лікарів у пік спалаху коронавірусу?

 

  

  Т.Б: Були організовані  мобільні бригади. Всі сімейні лікарі виїжджали  на дім, обстежували , назначали лікування хворим  і брали мазки на ПЛР тести. Ми були одягнені у  захисні костюми, нам запотівали окуляри і захисний щиток, у рукавицях  не зручно було брати мазки . Чесно – ми боялись, як і всі…

 

 

А.Г: У якому режимі зараз працює ваша амбулаторія?

  

Т.Б:  Коронавірус не закінчився , поодинокі випадки є. Ми робимо експрес тести на агтиген, ПЛР тести , потім  чекаємо результати і переживаємо. Масковий режим ніхто не відміняв.

 

 

А.Г: Що можете розказати нам про вакцинацію у пункті щеплення?

 

 

 Т.Б: Пункт щеплення один у САЗПСМ . Я і помічник сімейного лікаря Марія Хоптій здійснюємо вакцинацію. У нас є дорожня карта - це етапи вакцинації. Всі сімейні лікарі обдзвонюють ті категорії людей, як підлягають щепленню. Вакцинація категорії «65+» триває. Були щеплені мобільні бригади, медичні працівники, соціальні працівники, вчителі. Уже на днях повторно будемо робити щеплення тим людям, котрим зробили вакцинацію Астразенека.

 

А.Г: Що потрібно зробити пересічному жителю Підгаєцької громади, який виявив бажання вакцинуватися?

 

Т.Б: Потрібно звернутися до свого сімейного лікаря або записатися у додатку «Дія»

 

 

      «Аценти ГромАди» щиро вдячні Богдану Миколайовичу Вивалю та Тетяні Борисівні Джиджорі за пізнавальне інтерв’ю і з нагоди Дня медичного працівника бажаємо здоров’я, витримки , терпіння і Божого благословення!

Фото без опису

 

Фото без опису

 Фото без опису