Сьогодні керівництво Підгаєцької міської ради зустрічало Ларису Ґаладзу - Надзвичайного і Повноважного Посла Канади в Україні !

  • 1868

 

      Лариса Ґаладза завітала до родинного порогу - батьківської оселі у селі Білокриниця Підгаєцької міської територіальної громади!

      «Коли я татові сказала, що мене призначили на посаду посла, то він аж розплакався і сказав: «Якби дідо знав, бабця знала, що ви їдете назад до рідної землі, як посол…»,- поділилася своїми спогадами Лариса Ґаладза, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні.  

    Рідна земля … починається зі стежки рідної оселі, зі стрункої тополі біля воріт, з барвінку, який ніжно стелиться в садочку, зі співу солов’я біля віконця та вишитого рушника над образом батьківської хати.

    А ще рідна земля бере свій початок там, де душа і серце твого народу. « Вони ніколи (дідусь і бабуся) не присвоїли ту землю, ніколи. Я думаю, що вони своє серце і,  до певної міри, свою душу тут лишили»,- сказала Лариса Ґаладза.

Фото без опису

    Батько Лариси Ґаладзи, Надзвичайного і Повноважного Посла Канади в Україні, о. Роман Ґаладза народився 1943 року в Україні в с. Білокриниця. І саме метою сьогоднішнього візиту пані Лариси Ґаладзи на Підгаєччину - є відвідини батьківщини своїх предків.

    Додамо, 1944 року родина, де було троє дітей, вирушає на захід. Кілька років поневірянь по таборах для переміщених осіб у Німеччині — і врешті кораблем сім’я Ґаладзів дісталась таки до США (Техас).

    Через рік (1950) батьки о. Романа переїхали до Пенсельванії, де було багато українців, де була українська греко-католицька церква. 15-річним хлопцем Роман Ґаладза почав навчатися в духовній семінарії спочатку у Стемфорді, потім — у Вашингтоні. Він, що виріс і виховувався  в Америці, вирішив прислужитися своєму народу, присвятивши життя українській Церкві, вірі християнській.

    1969 року Роман Ґаладза одружився з українкою Іриною на Союзівці. Їм дав шлюб тоді ще парох, а потім Глава УГКЦ Любомир Гузар. Молоде подружжя перебралося до Канади. Через рік Роман Ґаладза був висвячений на священника владикою Ізидором Борецьким, який і благословив його на заснування парафії.

    Отець Роман Ґаладза  на даний час служить в  Українській греко-католицькій церкві св. пророка Іллі у Бремтоні поблизу Торонто, Онтаріо.

    Зустріч  Надзвичайного і Повноважного Посла Канади в Україні було організовано міським головою Ігорем Мереною.

Фото без опису

    Лариса Ґаладза  відвідала церкву святої Параскевії у селі Білокриниця, де місцеві жителі радо зустріли її за давньої українською традицією хлібом та  сіллю. У 2004 році батько пані Лариси отець Роман Ґаладза  відправляв у цій церкві службу Божу.

 

 

Фото без опису

Фото без опису

    Також поблагословити пані Ларису Ґаладзу  та її візит приїхали : Преосвященний Владика Димитрій (Григорак ) Єпископ  Бучацький; о. Василь Кавулич- настоятель храму святої Параскевії; декан Підгаєцького деканату о. Василь Майка та інші Всечесні отці.

       Слова Владики про те, що пані Лариса не гість, а вона є вдома - глибоко запали їй в душу.  

     Лариса Ґаладза із трепетом у серці поділилася своїми теплими спогадами  із «денника свого діда» з жителями села та  священниками.

      Після церкви Лариса Ґаладза  зі сльозами на очах ступила на поріг батьківської хати, де народився її батько. На подвір’ї  рідної домівки її із хлібом та сіллю зустріли учасники  художньої самодіяльності клубу села Білокриниця і виконали пісню про рідне село.

Фото без опису

     Також Надзвичайний і Повноважний Посол   разом із жіночим колективом охоче заспівала  українську народну пісню «Ти ж  мене підманула».

Фото без опису

    Зустріч із Ларисою Ґаладзою  пройшла надзвичайно щиро, тепло та справді по- родинному. Надзвичайний і Повноважний  Посол пообіцяла повернутися незабаром  знову до  рідного села, до рідної землі, до рідної батьківської хати.

Фото без опису

Фото без опису