Їм янголи обличчя прикривали, а ті під розстріли ішли на смерть… У Культурно- бібліотечному центрі Підгаєцької міської ради вшанували пам’ять вбитих і замордованих українців енкаведистами у 1941 році

  • 1093

        15 липня 2021 року у Культурно- бібліотечному центрі  Підгаєцької міської ради відбувся захід «Цвітуть волошки чорні в Україні…»,  присвячений тим, хто приніс  своє життя  у жертву за кращу долю України, тим, хто поклав душу і серце, щоб ми жили у незалежній державі, тим , хто спить у безіменних могилах, тим, кого 80 років тому розстріляли, замордували лише за те, що любили свою солов’їну мову, свою українську пісню, свою рідну землю  Україну…

      Захід розпочався зворушливою інсценізацією уривку із твору  місцевого поета, письменника та громадського діяча  Богдана Манюка «В’язниця». Талановиті відвідувачі  Культурно- бібліотечного центру  Ілона Мархевка, Владислав Баран і Тарас Плугатор  повернули нас у 1941 рік і показали сценку розстрілу  молодих людей у в’язниці. У присутніх в залі глядачів сльози навернулись на очі від неймовірно  душевної гри молодих акторів.

Фото без опису

       Зі вступним словом до глядачів  звернулася  Леся Максимчак, заступник директора Культурно- бібліотечного центру, котра наголосила , що метою заходу є  відзначення  80 роковин з дня масових  розстрілів  української нації та  інтелігенції енкаведистами у тюрмах.          Софія Дюг емоційно зі сльозами на очах розповіла присутнім про жахіття, яке творилося у Бережанській тюрмі у період масових розстрілів. Галина Жибак проникливо прочитала уровок  із твору місцевого поета  Богдана Манюка «Родинний ліс», а поетеса Марта Козак зворушливо продекламувала  авторський вірш, присвячений 80 річниці від часу масових розстрілів репресованих.

       Чуттєві та патріотичні пісні, які прославляють нашу Україну і її героїв, виконав народний аматорський жіночий вокальний ансамбль « Спогад», керівник Марія Бугай . Місцевий краєзнавець та громадський діяч Степан Колодницький поділився історіями наших земляків у часи масових розстрілів, історіями свідків та архівними даними, а місцевий поет, письменник та громадський діяч Богдан Манюк  розповів про свої спогади, що спонукали його до написання творів про той страшний період в історії нашої держави.

Фото без опису

       Ірина Мирна, заступник міського голови, звернулася із словами вдячності до  працівників  та відвідувачів Культурно- бібліотечного центру за ініціативу проведення заходу, який доніс до нас біль тих страшних часів. Також  директор  даного центру Галина Гонсьор висловила слова подяки всім, хто прийшов на захід і наголосила на важливості пам’ятати історію і переказувати  її світлі і темні сторінки з покоління в поколінням.

 

Фото без опису

«Попри всі  лихоліття, які випали на долю українців, ми вистояли, ми- Нація, ми- Народ! І як казав Василь Симоненко: Народ мій є! Народ мій завжди буде! Ніхто не перекреслить мій народ!»,- такими патріотичними та бадьорими словами завершила захід Леся Максимчак.

Фото без опису

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису