Які категорії людей можуть отримати соціальні послуги? Куди звертатись, щоб отримати соціальні послуги? Які види соціальних послуг надає комунальна установа «Центр надання соціальних послуг» Підгаєцької міської ради?

  • 1453

    Реформа децентралізації беззаперечно торкнулася кожної сфери життя мешканців нашої громади: від зміни назви району і створення Підгаєцької міської територіальної громади із старостинськими округами до перерозподілу повноважень із центрального рівня на місцевий, тобто - територіальним  громадам!

     Ці  кардинальні зміни, відповідно, вплинули і на сферу надання  соціальних послуг населенню, її систему та учасників.

   У кожній громаді є мешканці, які перебувають у складних життєвих умовах і потребують сторонньої допомоги: особи чи сім’ї, яким необхідне  соціальне представництво, патронаж чи реабілітація; мешканці, котрі потребують допомоги в оформленні соціальної допомоги чи отриманні статусу, який надає право на отримання пільг та соціальних гарантій (інвалідність, учасників бойових дій) тощо.  

     Отже, яких змін зазнала  соціальна галузь, які саме види соціальних послуг надаються у нашій громаді і куди має звернутись мешканець Підгаєцької міської територіальної громади  у разі виникнення потреби отримати соціальну послугу?

    Щоб почути відповіді на ці запитання, «АкцЕнти ГромАди» поспілкувались із директором комунальної установи «Центр надання соціальних послуг»  (далі ЦНСП) Підгаєцької міської ради Юрієм Драпаком.

       А.Г ( далі АкцЕнти ГромАди):  Пане Юрію, розкажіть, будь ласка, про  основні завдання діяльності вашої установи.  Якими основними критеріями  керуєтесь ви та соціальні працівники  під час виконання покладених обов’язків?

 

      Ю. Д ( далі Юрій Драпак): Основне завдання діяльності комунальної установи «Центр  надання адміністративних послуг»  Підгаєцької міської ради є якісне надання різних видів соціальних послуг,  забезпечення виконання інших функцій,  передбачених законом, а також  надання соціально - побутової допомоги, організації надання грошової і натуральної допомоги одиноким непрацездатним громадянам , інвалідам та малозабезпеченим громадянам.

 

     Також слід відмітити, що визначальним  критерієм  діяльності   комунальної установи є швидкість  та ефективність обслуговування  жителів нашої громади, котрі потребують соціальної підтримки.

 

     А. Г: Пане Юрію, розкажіть, будь ласка, як організований робочий процес в установі?

 

    Ю. Д: Для задоволення потреб громадян в соціальних послугах в центрі  функціонує:

-  відділення соціальної допомоги вдома;

-  сектор організації надання адресної натуральної та грошової допомоги;

-  відділення соціальної роботи (проведення  інформаційно-просвітницької, соціально-профілактичної роботи, оцінювання потреб осіб/сімей у соціальних послугах, надання їм соціальних послуг, в тому числі, шляхом ведення випадку, соціальний супровід осіб/сімей, соціальне супроводження прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу, соціальний патронаж осіб, які відбули покарання).

 

 А: Г:  Пане Юрію, ми знаємо, що у КУ «Центр надання соціальних послуг»  утворено  мультимедійну команду та мобільну бригаду. Розкажіть нам, будь ласка, детальніше  про це і у чому полягає різниця між цими новоствореними суб’єктами?

 

     Ю. Д: Відповідно до наказу директора КУ «ЦНСП» від 23.02. 2021 року  № 21 «Про мультимедійну команду» створено мультимедійну команду  через особливу потребу в наданні юридичних консультацій та комплексних послуг одиноким. До складу мультимедійної команди входить 5 чоловік.  Створення такої команди   було однозначно  хорошою ініціативою, адже послугами вже скористалось 140 жителів громади.

      Також згідно розпорядження міського голови від 19.04.2021р. №74 «Про створення мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознаками статі, при КУ «Центр надання соціальних послуг» Підгаєцької  міської ради утворено мобільну бригаду соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознаками статі. 

 

      А: Г: На жаль, насильство у сім’ї – це дуже болюча та актуальна тема у розрізі не тільки нашої громади, а й всієї України. Як часто вам доводиться виїжджати на подібні виклики?

 

    Ю. Д: За І півріччя 2021р. мобільною бригадою проведено 15 виїздів у 12 населених пунктів  громади  з метою профілактики протидії домашньому насильству. Також  відвідано 5   навчальних закладів  і проведено бесіду, роздано буклети та брошури 73 учасникам   бесід з числа учнівської молоді.

 

 

     А. Г: Яким би ви визначили  пріоритетний напрямок  діяльності КУ «Центр надання соціальних послуг»?

  

       Ю.Д:  Пріоритетним напрямком діяльності КУ «ЦНСП» є збільшення кількості та видів послуг, розширення співпраці із громадськими організаціями з метою охоплення широких верств громади, які потребують соціального обслуговування.

 

 

      А.Г: Пане Юрію, скільки громадян є на обслузі в КУ «Центр надання соціальних послуг» Підгаєцької міської ради та скільки соціальних працівників їх обслуговують?

 

      Ю.Д: Станом на 01 серпня 2021р. комунальною установою  «Центр надання соціальних послуг» Підгаєцької міської ради надаються соціальні послуги з догляду вдома  504 (п’ятистам чотирьом ) одиноким непрацездатним громадянам,  яких обслуговують  38 ( тридцять вісім)  соціальних робітників у всіх населених пунктах Підгаєцької  міської територіальної громади.

 

     А.Г: Яким є середнє навантаження на одного соціального  працівника?

 

     Ю.Д: Згідно державних стандартів соціальних послуг навантаження на одного соціального працівника складає 6 осіб – в селі, 10 осіб– в місті. На даний час середнє навантаження на одного соціального працівника  в КУ «Центр надання соціальних послуг » Підгаєцької міської ради складає 14 осіб.

 

     А.Г:  На яку саме допомогу можуть розраховувати громадяни із соціально незахищених верств населення?

 

   Ю.Д: Перелік соціальних послуг визначається класифікатором соціальних послуг, який затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення.

   Базовими є такі соціальні послуги:

1) догляд вдома, денний догляд;

2) підтримане проживання;

3) соціальна адаптація;

4) соціальна інтеграція та реінтеграція;

5) надання притулку;

6) екстрене (кризове) втручання;

7) консультування;

8) соціальний супровід;

9) представництво інтересів;

10) посередництво (медіація);

11) соціальна профілактика;

12) натуральна допомога;

13) фізичний супровід осіб з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату та пересуваються на кріслах колісних, порушення зору;

14) переклад жестовою мовою;

15) догляд та виховання дітей в умовах, наближених до сімейних;

16) супровід під час інклюзивного навчання;

17) інформування.

 

   А.Г: Чи є у вас на думці конкретні види послуг, які ви ще не надаєте, але хотіли б, щоб у найближчому майбутньому надавались комунальною установою « ЦНСП ?

 

  Ю.Д: Для нашої громади є дуже актуальною така  соціальна послуга як денний догляд, що включає в себе проживання людей похилого віку в спеціалізованому будинку. В нашій громаді вже є звернення на таке проживання, але, на жаль, на даний час ми не маємо можливості їм надати таку соціальну послугу. Маємо надію, така послуга все ж таки з'явиться у майбутньому в  переліку соціальтних послуг, які ми надаємо.  

 

      «АкцЕнти ГромАди» щиро дякують директору комунальної установи

«Центр надання соціальних послуг » Юрію Драпаку за змістовне інтерв’ю і бажають наснаги у нелегкій роботі всьому колективу даної установи та якнайшвидше збільшити  кількість видів соціальних послуг, щоб жителі Підгаєцької міської територіальної громади відчули, що вони є ще більш соціально захищеними.  

 

Фото без опису

 

Фото без опису

  Фото без опису

Фото без опису