До уваги жителів Підгаєцької громади!

  • 352

Обслуговування димових та вентиляційних каналів проводиться відповідно до вимог Правил безпеки систем газопостачання, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15 травня 2015 року № 285, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 08 червня 2015 р. за № 674/27119.

Відповідно до пункту 3.3 розділу III Правил власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач) відповідає за технічний стан і безпечне користування димовими та вентиляційними каналами.

Згідно з пунктом 2.19 підрозділу 2 розділу V Правил перевірку і прочищення димоходів необхідно виконувати щороку перед початком опалювального сезону з оформленням акта.

Відповідно до підрозділу 5 розділу V Правил власники (балансоутримувачі та/або орендарі (наймачі)) житлових і громадських будинків, підприємств комунального та побутового обслуговування населення повинні, зокрема своєчасно перевіряти стан і за потреби проводити ремонт димових і вентиляційних каналів, оголовків димоходів; повідомляти газорозподільне підприємство про необхідність відключення газового обладнання у разі несправності димових і вентиляційних каналів.

Підлягає відключенню від системи газопостачання обладнання житлових і громадських будинків із встановленням заглушки за умови, зокрема несправностей оголовків димових і вентиляційних каналів; відсутності тяги в димових і вентиляційних каналах.

Крім того, відповідно до підрозділу 6 розділу V Правил безпечну експлуатацію та технічне обслуговування димових і вентиляційних каналів житлових і громадських будинків забезпечує власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)).

Перевірка і прочищення димових та вентиляційних каналів повинні виконуватися спеціалізованою організацією, яка має дозвіл на виконання цих робіт центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю.

При газифікації житлових і громадських будинків, в яких встановлено прилади і апарати з відведенням продуктів згоряння в димоходи, власнику (балансоутримувачу та/або орендарю (наймачу)) необхідно забезпечити первинну перевірку та прочищення димових і вентиляційних каналів.

 Періодичній перевірці і прочищенню підлягають, зокрема димоходи опалювальних печей, ємкісних газових водонагрівачів і опалювальних котлів, які працюють сезонно, – не рідше ніж один раз на рік (перед початком опалювального сезону), які працюють цілий рік, – два рази на рік (навесні і восени).

Вентиляційні канали підлягають перевірці і прочищенню одночасно з димовими. У разі відсутності димових каналів вентиляційні канали підлягають перевірці один раз на рік.

Перевірка і прочищення димових і вентиляційних каналів комунально-побутових об’єктів, житлових та громадських будинків оформляються актом. Один примірник акта перевірки і прочищення димових каналів передається газорозподільному підприємству. Строк зберігання актів – 12 місяців.

Водночас слід зауважити, що відповідно до Закону України „Про житлово-комунальні послуги” індивідуальний споживач зобов’язаний, зокрема допускати у своє житло (інший об’єкт нерухомого майна) управителя, виконавців комунальних послуг або їхніх представників у порядку, визначеному законом і договорами про надання відповідних житлово- комунальних послуг, для проведення технічних та профілактичних оглядів, а управитель багатоквартирного будинку має право доступу до приміщень, будинків і споруд для проведення технічних і профілактичних оглядів у порядку, визначеному законодавством і договором про надання послуг з управління багатоквартирним будинком.