«Герої не вмирають…» У Підгаєцькій громаді відбулося урочисте відкриття пам’ятника «Борцям за Волю України»!

  • 1966

   

    Герої не вмирають…
    Герої різних поколінь України вважали священним обов’язком віддати своє життя за рідну землю, за волю, за свободу, за незалежність. Нашим обов’язком, у свою чергу, є шанувати і пам’ятати про їхні подвиги та з покоління в покоління передавати свічку пам’яті із вічним полум’ям як символом нескореності  і мужності українського народу.  

      13 жовтня 2021 року, напередодні  Покрови Пресвятої Богородиці, Дня Українського козацтва, Дня створення УПА та Дня захисників та захисниць України на Майдані Незалежності у Підгайцях відбулося урочисте відкриття і освячення монументу «Борцям за Волю України».


 
     Цей величний пам’ятник нагадуватиме жителям громади і гостям міста про перемоги  славних козаків та січових стрільців, про героїчну боротьбу української повстанської армії та подвиги Героїв Небесної Сотні, а також про  незламний дух захисників та захисниць російсько - української війни.
 
    Першим ідейним ініціатором створення пам‘ятника «Борцям за Волю України» був громадський активіст Сергій Мизовець. Одразу підтримав ідею  волонтер, учасник АТО  Юрій Пухайло, які  ще у далекому 2016 році обговорювали перспективи спорудження пам’ятника. Громадськість Підгаєччини підтримала  таку ініціативу і розпочалась збірка коштів на пам’ятник за  проєктом талановитого місцевого скульптора Василя Карого, який обрали жителі громади шляхом голосування.

     Автор проєкту  Василь Карий відмітив, що саме Революція Гідності надихнула його на створення  цього макету: свічка на вівтарі є символом жертовності.  В нижній частині зображено мить Революції Гідності з полум’ям у верхній частині свічки. Також зображені постаті козацтва, січових стрільців, УПА, воїнів АТО. Ангел символізує Боже провидіння.

      А все почалось із коляди… Учасники гурту « Вулиця» зібрали перші кошти, а згодом  підключились і всі місцеві та тернопільські  музиканти, духовенство, тодішня Підгаєцька районна рада, сільські голови, працівники медицини, школярі і гімназисти, викладачі, учні та батьки ПАЛ, які проводили збірки та організовували ярмарки, а також всі небайдужі жителі громади. Значну  суму коштів на спорудження пам’ятника передали представники діаспори.


   Слід зазначити, що зібраних благодійних  коштів все одно не вистачало, тому з міського бюджету теперішньої Підгаєцької міської ради, зокрема з коштів відділу культури було виділено 100 тис. грн. Завдяки  таким спільним зусиллям і співпраці мрія багатьох патріотів по спорудженню та встановленню пам’ятника «Борцям за Волю України» втілилася цього року в життя.
 
     Завершальні роботи по встановленню пам’ятника напередодні урочистого відкриття виконали працівники КП  «Підгайці- Водоканал» Пігаєцької міської ради, зокрема, директор Андрій Мирний, а також  Сергій Мизовець, Володимир Лаба, Любомир Ваврушко та Сергій Штай. Роботи по наведенню благоустрою навколо пам’ятника плануються навесні.

      На відкриття пам’ятника зібралось чимало підгайчан та жителів громади.


     Чудові ведучі святкової події  Галина Жибак та Микола Човган із трепетом у серці розповіли про трагічні сторінки нашої історії, а також про те, що вже більше восьми років наші серця знову здригаються від війни на Сході .


 
     З вітальним словом звернувся до громади міський голова Ігор Мерена, який подякував всім, хто долучився до цієї благородної справи і наголосив, що цей пам’ятник  «Борцям за Волю України» у вигляді свічки на вівтарі із Ангелом, є уособленням жертовності та віковічної боротьби українського народу за свою Свободу, Волю, Соборність та Незалежність.


 
     Міському голові  Ігорю Мерені та голові оргкомітету по спорудженню пам’ятника Юрію Пухайлу було надано право урочисто відкрити монумент «Борцям за Волю України», після чого священники освятили його.


 
      До глибини душі зворушило виконання пісень учасниками художньої самодіяльності Народного Дому Надією Нікітюк та Іриною Бачинською, а патріотичнй вірш, який прочитав Олег Кармелюк, зворушив до сліз.
 

     Голова оргкомітету по встановленні пам’ятника «Борцям за Волю» Юрій Пухайло висловив подяку всім причетним до його спорудження.  Ми також дякуємо голові оргкомітету,  ініціаторам та організаторам втілення цієї хорошої ідеї в життя,  нашим небайдужим підгайчанам та всім мешканцям громади. Радіємо з того, що на Підгаєччині так багато ініціативних та креативних жителів.


      Маємо надію, що цей пам’ятник "Борцям за Волю України" стане  символом вічного життям, свободи, волі та єдності українського народу!

     Герої не вмирають…

     Слава Україні! Героям Слава!