Листопадовий Чин, або Листопадовий Зрив — яскравий приклад чіткої і злагодженої взаємодії військових і політиків заради національної ідеї, коли спрацював принцип — Україна понад усе!

  • 427

01 листопада 2021 року у громаді проведено заходи з нагоди річниці створення ЗУНР. Участь у заході взяли місцеві краєзнавці Степан Колодницький та Олександр Доскоч. Художнє оформлення заходу  підготовлено народним жіночим вокальним ансамблем  «Спогад» КУ «Централізованої клубної системи» Підгаєцької міської ради. Захід проведено у КУ «Культурно-бібілотечний центр» Підгаєцької міської ради. Працівники установи створили  затишну атмосферу для розгляду історичних моментів створення ЗУНР, внесли нотки патріотичного наповнення  разом із відео сюжетами підняття державного синьо-жовтого стягу України. Державність не дається ціною хвальби, од, лицемірства. Ціною справжньої державності кожної країни - є, нажаль, пролита кров її синів та дочок.

Перше листопада було, є і залишається в українському житті однією з найбільших подій української історії. Саме тоді, 1 листопада 1918 року на стародавній ратуші Львова вперше замайорів національний жовто-блакитний стяг і після шести століть іноземного поневолення західноукраїнських земель, виникла національна українська держава, яка на основі Тимчасової Конституції стала іменувати себе  - Західно  Українська Народна Республіка.

Світлі постаті героїв, старшин і стрільців, які ціною свого життя обороняли західні кордони української землі, стали бойовим прикладом, войовничою гордістю та джерелом національної традиції для майбутніх поколінь української нації.

Під час заходу обговорено питання створення, відновлення на теренах Підгаєччини військового кладовища. Мова про вшанування пам’яті героїв, захоронених у м. Підгайці ведеться вже не один рік. Справою честі для громади стало відновлення такого кладовища на міському цвинтарі… Пам’ятаючи про минуле, шануючи втрачене, але з думкою про майбутнє крокуймо вперед разом!!!