До відома власників земельних ділянок, землекористувачів, керівників фермерських орендних підприємств, органів місцевої виконавчої влади!

  • 268

 

Увага! Магістральні електричні мережі напругою 330-750 кВ!

До відома власників земельних ділянок, землекористувачів, керівників фермерських орендних підприємств, органів місцевої виконавчої влади

 

     По території ряду районів Тернопільської області по землях сільськогосподарських виробників та індивідуальних господарств проходять магістральнi лiнiї електропередач напругою 330 i 750 кіловольт, які мають важливе значення по забезпеченню електроенергією народно - господарського комплексу Західного регіону України та ряду країн Центральної Європи.

Шановні громадяни, пам'ятаймо!

     Будь-яке пошкодження опор магістральних ліній електропередач може призвести до аварії на цих лініях, можливих людських жертв та обезструмлення цілого регіону України.

     З метою створення нормальних умов експлуатації електричних мереж Постановою Кабінету Міністрів України №209 від 04.03.1997р. затверджено «Правила охорони електричних мереж», в яких визначено основні вимоги до громадян, виробничих підприємств, лісогосподарств, землекористувачів. фермерів-орендарів, які виконують роботи чи знаходяться в охоронних зонах електричних мереж.

     Охоронна зона електромереж це дiлянка землі під лінією електропередач і по обидва боки від крайніх проводів уздовж всієї лінії шириною 30 м; для ПЛ-330 кв та 40 м для ПЛ -750 кВ.

     Роботи в охоронних зонах ліній електропередач повинні виконуватись згідно з вимог «Правил охорони електричних мереж»

     Просiки для повітряних ліній електропередач, які проходять через лісові масиви та інші земельні зони повинні утримуватись в пожежонебезпечному стані. При цьому необхідно забезпечувати таку ширину просiк, щоб відстань від проводів під час їх найбільшого відхилення до гілок дерев була не менше як 5 м до ПЛ -330 кВ і 8 м до ПЛ-750 кВ. В охоронних зонах лiнiй електропередач дозволяється насадження низькорослих порід дерев висотою до 4 м. У випадку, коли висота низькорослих порід до 4 м. прокладання просiк необов'язкове.

В охоронних зонах магістральних ліній електропередач забороняється виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження або нещасні випадки, а саме:

- будувати житлові, громадські та дачні будинки;

- влаштовувати будь-якi звалища, розпалювати вогнища;

- накидати на струмопровідні частини лiнiï електропередач сторонні предмети, підніматись на опори повітряних ліній, демонтувати елементи опор;

- розміщувати склади пального, заправляти техніку;

- запускати спортивні моделi лiтальних апаратів, повітряних зміїв;

- здійснювати зупинки усiх видів транспорту (крiм залізничного) в охоронних зонах повітряних ліній електропередач напругою 330 кв і вище;

- виконувати роботи із застосуванням ударних механiзмiв, скидати вантажі масою понад 5 т; обробляти грунт в межах обвалуванням навколо фундаментiв стійок i вiдтяжок опор.

     Польові сільськогосподарські роботи в охоронних зонах магістральних ліній електропередач із застосуванням механiзмiв слiд поводити так, щоби механізми рухались впоперек осi лiнiї електропередач, а при роботі механiзмiв на шинному ходу в зоні впливу електролiнiї, механізми необхідно заземляти ланцюгами.

Відповідальність.

     За умисне порушення «Правил охорони електричних мереж, що призвело до пошкодження електричних мереж, аварії чи обезструмлення ліній електропередач застосовується адмiнiстративна та кримінальна відповідальність, а саме:

- згiдно статті 188 КК України - викрадення шляхом демонтажу та iншим засобом електричних мереж, кабельних лiнiй зв'язку та їх обладнання - караеться штрафом від 1700 до 8500 грн. або позбавленням волі на строк до трьох років;

- тi самi дiї вчинені за попередньою змовою осіб або особою, раніше судимою за злочин, передбачений цiєю статтею карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років;

- згідно статті 194 КК України за умисне знищення або пошкодження майна злочинець карається штрафом до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років або позбавленням волі на строк до 3-х років.

     Адмiнiстрацiя Тернопільської лінійної дільниці просить всiх власників землі. Фермерів, працівників лісогосподарств дотримуватись «Правил охорони електричних мереж і таким чином сприяти нормальнiй експлуатації магістральних електричних мереж нашого краю.

     При виявленні порушені чи пошкоджень магістральних електромереж просимо звертатись за адресою: вул. Енергетична, 58, смт. В. Березовиця, Тернопільський район. Тернопільська область. Тернопільські лінійна дiльниця, контактні телефони: 073-446-02-17, 0352-52-45-95, 0352-52-20-48. Щиро дякуємо за розуміння нашої позиції.

 

Адміністрація лінійної дільниці Тернопільської

Фото без опису