Заробітна плата «в конверті» позбавляє страхового стажу

  • 446

    

     У зв’язку зі змінами в законодавстві питання легалізації праці набуває ще більшої актуальності. Такі явища, як зарплата “в конвертах” та праця без належного оформлення трудових відносин, переслідують наше суспільство вже не один рік. З метою працевлаштування, люди досить часто змушені погоджуватись на будь-які умови, що запропонує роботодавець. Зазвичай, він обіцяє особі, яка працевлаштовується нелегально, більш високу заробітну плату, що створює у неї враження про переваги “тіньового” працевлаштування перед офіційним. Тому працівник погоджується на “взаємовигідні”, як йому здається, умови праці, але відразу ж стає повністю безправним перед роботодавцем, тому що по відношенню до такого працівника не діють державні гарантії, передбачені законодавством.

       Робітник, який отримує всю зарплату в "конверті",  офіційно  вважається непрацюючим. Йому не зараховується страховий стаж. Більше того, у нього немає жодних соціальних гарантій, передбачених для працівника: права на відпустку; права на оплату листа непрацездатності та допомогу по безробіттю; права не працювати у вихідний та святковий день; права на охорону праці; права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

       Страховий стаж обчислюється в мiсяцях. Неповний мiсяць роботи, якщо застрахована особа пiдлягала загальнообов’язковому державному пенсiйному страхуванню, зараховується до страхового стажу як повний мiсяць за умови, що сума сплачених за цей мiсяць страхових внескiв є не менш нiж мiнiмальний страховий внесок.

       Якщо сума сплачених за вiдповiдний мiсяць страхових внескiв є меншою за мiнiмальний страховий внесок, цей перiод зараховується до страхового стажу як повний мiсяць за умови вiдповiдної доплати до суми страхових внескiв таким чином, щоб загальна сума сплачених коштiв за вiдповiдний мiсяць була не меншою, нiж мiнiмальний страховий внесок.  Доплата до мiнiмального страхового внеску за неповний мiсяць роботи провадиться застрахованою особою за її бажанням. Особи, які бажають здійснити доплату подають до органів Пенсійного фонду заяву із зазначенням необхідного періоду.  Зазначена норма  застосовується з 1 січня 2004 року.

      З метою захисту конституційних прав найманих працівників на соціальний захист з 01.01.2015 року набули чинності зміни в законодавстві. Доповнено частину п’яту статті 8 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» в редакції Закону України від 28.12.2014 № 77-VІІІ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці”.  Тобто, навіть якщо найманий працівник буде оформлений на неповну ставку із заробітною платою менше, ніж мінімальний розмір, роботодавець повинен сплатити внески з мінімальної заробітної плати, відповідно і страховий стаж такому працівнику зараховується в повному обсязі.

       З 2000 року в Україні діє система персоніфікованого обліку, яка надає кожній застрахованій особі можливість безоплатно отримувати відомості про себе, тобто, з якої суми заробітної плати, скільки, та за який період сплачено за неї роботодавцем страхових внесків до Пенсійного фонду. На сьогоднішній день, зареєструвавшись на веб-порталі Пенсійного фонду України, кожна застрахована особа має можливість контролювати свою заробітну плату, відображену у звітності роботодавця та перевірити факт сплати внесків, з якої вони перераховані.

      Кожному працюючому необхідно, хоча б раз на рік, перевіряти розмір своєї заробітної плати та відрахувань єдиного соціального внеску,   які   декларує  роботодавець    до  Пенсійного  фонду України, щоб виключити можливість наявності помилок, неточностей і недостовірності даних та мати впевненість у одержанні справедливо заробленої пенсії. І робити це потрібно не тоді, коли вже досягнуто пенсійного віку, а в період здійснення своєї трудової діяльності.

      У законі про державний бюджет на 2022 рік із 1 січня встановлений мінімальний розмір зарплати   6500 грн (такий же рівень був із 1 грудня 2021 року). Із 1 жовтня 2022 року цей показник зросте до 6700 грн.  Офіційне укладання трудових відносин, виплата належної суми заробітної плати відповідно до чинного законодавства – це основа соціальної захищеності працівника.

Головне   управління

Пенсійного   фонду  України

в  Тернопільській  області