У Підгайцях незабаром запустить роботу елеватор!

  • 1586

Фото без опису

 

Відсутність робочих місць – основна проблема нашої громади. Колись такі відомі маслосирзавод, фабрика металовиробів, консервний завод, які забезпечували роботою левову частку жителів Підгаєччини, тепер пустують…

Перед керівництвом громади постало нагальне питання залучення інвестицій в економічний розвиток регіону задля збереження та створення робочих місць. І результатом залучення інвесторів стало будівництво елеватора у Підгайцях.

Акценти ГромАди поспілкувалися із директором ТОВ «ФРІГГ» Василем Стецьком, який відповів на всі цікавлячі нас питання.

АкцЕнти ГромАди (далі А. Г.): Для жителів Підгаєччини будівництво цього елеватора дає певні перспективи. У час війни, коли люди масово втрачають робочі місця через різні обставини, у Підгайцях відкривають елеватор. Як Ви дійшли до такого рішення?

Василь Стецько (далі В. С.):  Насправді рішення стосовно цього проєкту  прийняли в короткі терміни. Із жовтня 2021 року ми вели перемовини щодо купівлі території колишнього комбікормового заводу. І вже наприкінці квітня 2022 року ми викупили цю територію і розпочали будівництво. Фірму зареєстрували у Підгайцях, і, відповідно, податки надходитимуть у місцевий бюджет.

А.Г.: На якому етапі будівництва ви зараз? І з якими труднощами стикнулися у процесі?

В.С.: Через війну, зокрема й зростання цін, запланована сума інвестицій в елеватор подвоїлася. Але попри всі перешкоди, ми вже на етапі завершення: приблизно  на 75 % все готово. І вже із середини жовтня будемо запускатися.  У процесі ми ще й стикнулися із проблемою високого рівня  грунтових вод на цій території, що спричиняє великі труднощі при будівництві.

А.Г.: А яка кількість робочих місць на підприємстві?

В.С.: Зараз у нас двадцять робочих місць, серед них є шість вакансій, які ми додали, цим самим забезпечивши роботою мешканців саме Підгаєцької громади.

А.Г.: Розкажіть про потужності елеватора?

В.С.: Загальна потужність – 40 000 тон, ми вже почали будувати склад на 20 тисяч тон та сушку зерна. Все наше обладнання від українського виробника Лубнимаш.

Наголошу, що ми надаватимемо послуги населенню: сушка, очистка зерна, приведення зерна до базису, тобто до базових показників вологості та смітної домішки.

Також ми готуємо будівлю для міні-заводу під розробку кукурудзи на дві позиції: олія і білок. Цим ми забезпечимо ще як мінімум десять робочих місць.

А.Г.: Чи співпрацюєте із органами місцевого самоврядування?

В.С.: Звичайно, місцева влада посприяла нашій роботі, з її боку є велика підтримка .

Зі своєї сторони ми також допомагаємо громаді на добровільних засадах: виділили кошти на закупівлю швейних машинок для пошиття форми військовим,  надавали послуги автокрана (безкоштовно).

А. Г.: Розкажіть нам про ваші подальші плани.

В.С.: У майбутньому плануємо у Підгайцях збудувати завод, аналогів якому в Україні немає. Це буде завод по виготовленню пластикових труб на 150 робочих місць. І це в недалекій перспективі.

А.Г.: Щиро дякуємо за інтерв’ю. Дякуємо вам і  за інвестиційну діяльність на території саме нашої громади. Це вагомий внесок в економічний розвиток Підгаєцького краю. Надіємося, що ваші плани здійсняться, бо для жителів громади нові робочі місця життєво необхідні.