Сучасна бібліотека - це справжній інфопростір. Актуальні запитання працівникам культурно-бібліотечного центру

  • 466

 

30 вересня в Україні відзначають Всеукраїнський день бібліотек. Це свято символізує глибоку повагу народу до своєї духовної спадщини, освіти, науки та культури. У бібліотеках працюють наполегливі, відповідальні, освічені люди, які є справжніми фахівцями в галузі інформації, спеціалістами у сфері культури.

Сьогодні "АкцЕнти ГромАди" завітали до комунального закладу "Культурно-бібліотечний центр" Підгаєцької міської ради. 

АкцЕнти ГромАди (далі А. Г.):  З нагоди Дня бібліотек ми щиро вас вітаємо із професійним святом. Дякуємо за вашу благородну просвітницьку діяльність, за кропітку працю. Нехай запал до роботи ніколи не згасає, а нові ідеї генеруються зі швидкістю світла. Професійного зростання і творчого розвитку.

Зараз бібліотека – це не просто місце, де видають книги, це дещо більше. Так?

Софія Дюг:  Дякуємо за привітання. Нехай все сказане збудеться для всіх нас.

Так, бібліотека зараз – це зона відпочинку, комфорту, спілкування. Це затишне  місце для користувача, його думок, душі, творчості. 

А.Г.: Як осучаснилася бібліотека за останні роки? 

Галина Гонсьор: Найперше  - оновився інтер’єр: є різні зони, де можна не тільки читати, але й займатися своїми справами. Бібліотека не обов’язково має зберігати тишу, тут можна робити селфі, грати у настільні ігри, навчатися, зустрічатися з друзями…Бібліотека за своєю суттю є інформаційною, комунікативною, просвітницькою та публічною.

Зауважу, що надважливою умовою нашої роботи є підтримка громади. І ми можемо похвалитися нею з боку місцевої влади, освітніх закладів, священників. 

А.Г.: Новий бібліотекар нової бібліотеки. Який він? 

Софія Дюг: Сучасний бібліотекар – ерудований, креативний, комунікабельний, розумний, творчий фахівець своєї справи. Це людина, яка повинна вміти все: бути спеціалістом з інформаційних технологій, культурологом, піар-технологом, літератором, дизайнером, організатором. Це все  зовсім протилежне поняттю бібліотекаря з минулого, коли робота полягала здебільшого у видачі книг.

А.Г.: Із початком повномасштабної війни життя українців докорінно змінилося. Які корективи внесла війна у звичний режим роботи бібліотеки?

Галина Гонсьор: На початку війни наша робота була спрямована насамперед на допомогу внутрішньо переміщеним особам, дітям з територій, де ведуться бойові дії. Саме тут багато з них знайшли для себе прихисток. Запрацювала волонтерська та психологічна допомоги, що дало змогу дітям відчути себе захищеними та потрібними.  Ми організували  збір коштів для ЗСУ, співпрацювали з волонтерським фондом із Франції, благодійним фондом ім.К.Сікорської,  який регулярно допомагає нашому закладу.

Зараз ми повернулися до більш-менш звичного режиму: проведення заходів, зустрічей, читання книг.

А.Г.: Якими книгами найбільше цікавляться читачі?

Марія Кліщ: До прикладу, серед молоді має попит література з економіки та психології. Популярний Стівен Кінг, українські письменники  Василь Шкляр, Андрій Кокотюха, Оксана Забужко, Мирослав Дочинець.

А.Г.: Яких книжок бракує на полицях бібліотеки?

Марія Кліщ: Завдяки Українському інституту книги у нас є багато книжок. Але не завадила б література з медицини, психології, географії, фізики, економіки, хімії, правознавства, але тільки українською мовою.

А.Г.: Чи берете ви участь у проєктній діяльності?

Галина Гонсьор: Так, ми намагаємось брати  участь у різних проєктах і конкурсах, шукаємо шляхи співпраці з меценатами  та благодійними організаціями.

А.Г.: Як заохочуєте дітей відвідувати бібліотеку? 

Софія Дюг: Сучасна бібліотека сама по собі притягує до себе читачів, адже тут просторо,  яскраво, є ігровий клуб, безкоштовний інтернет-центр. Але ми докладаємо багато зусиль, щоб зацікавленість дітей не згасала: організовуємо зустрічі з письменниками, заняття з живопису, психології, географії, історії, екскурсії, майстер-класи; проводимо незвичні експерименти, правові години; залучаємо дітей до волонтерської діяльності. У нас діти вишивають, в’яжуть, малюють, ліплять, розвивають  дрібну моторику. І це все безкоштовно.

Також ми постійно робимо огляди книг, нових надходжень і публікуємо їх на сайті. Стараємося завжди бути в онлайні, щоб наблизитися до молоді. 

А.Г.: Що б ви побажали сучасному читачеві?

Галина Гонсьор: Читати українську книгу, пропагувати її. Збагачуватися духовно і морально. Не боятися вирізнятися, бути особистістю, адже у її становленні багато  допомагає саме книга – джерело не лише знань, але й натхнення. 

Нам усім бажаю мирного неба. Все буде Україна. Дякуємо, що відвідали наш центр.

А.Г.: Раді були поспілкуватися з вами!