Відповідальність за майнові злочини в умовах воєнного стану

  • 270

Фото без опису

"Відповідальність за майнові злочини в умовах воєнного стану"

 

Із початком війни було введено воєнний стан, а згодом прийняті закони, які змінили Кримінальний кодекс України (далі – КК України), посиливши кримінальну відповідальність за ряд злочинів в умовах воєнного стану.

Зокрема, із 7 березня 2022 року Законом України № 2117-IX внесено зміни до КК України щодо посилення відповідальності за злочини за ст.ст. 185, 186, 187, 189, 191 КК України, вчинені в умовах воєнного стану. Це основні майнові злочини, які завжди становили значну частину всієї кримінальної статистики в Україні – крадіжка, грабіж, розбій, вимагання, а також розтрата і заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем.

Наприклад крадіжка – ч. 1 ст. 185 КК України до цього вважалася не злочином, а кримінальним проступком, і за неї було передбачено покарання від штрафу 17 тисяч гривень до обмеження волі строком до 5 років. Лише в разі вчинення крадіжки повторно або за попередньою змовою групою осіб (ч. 2            ст. 185 КК України), з проникненням у житло або інше володіння (ч. 3 ст. 185 КК України) чи у великому, особливо великому розмірі (ч. 4, 5 ст. 185 КК України) – передбачалися покарання у вигляді позбавлення волі.

На сьогодні ж, крадіжка, учинена в умовах воєнного або надзвичайного стану – є особливо кваліфікованим складом злочину. Вчинення крадіжки в умовах воєнного стану – одразу кваліфікується за ч. 4 ст. 185 КК України, за що передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 8 років.

 Аналогічні зміни 8 березня 2022 року передбачені й за грабіж, розбій, вимагання, а також розтрати й заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем (корупційний злочин), які вчинені в умовах воєнного або надзвичайного стану. Всі ці злочини кваліфікуються одразу за ч. 4 відповідної статті (186, 187, 189, 191 КК України) як особливо кваліфіковані.

Незважаючи на посилення відповідальність за  злочини проти власності  в умовах воєнного стану продовжує мати місце тенденція до вчинення майнових злочинів, зокрема крадіжок та грабежів.

Так, із 07 березня 2022 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про факт вчинення 4 кримінальних правопорушень на території Підгаєцької ТГ щодо крадіжок в умовах воєнного стану.

За результатами досудового розслідування до суду скеровано 2 обвинувальних акти. За наслідками розгляду кримінальних проваджень Підгаєцьким районним судом Тернопільської області  винесено 1 обвинувальний вирок відносно 1 особи, яку засуджено до реальної міри покарання у вигляді арешту.

 

 

Керівник Бережанської окружної прокуратури                                Іван КРЕНЦЕЛЬ