Сьогодні, 14 грудня, в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, також відомий як День ліквідатора.

  • 428

Фото без опису

Сьогодні, 14 грудня, в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, також відомий як День ліквідатора.

У страшному 1986-му, коли через халатну діяльність злочинного московського режиму сталася аварія на Чорнобильській АЕС, вся країна піднялася на боротьбу з атомною стихією. Майже мільйон людей рятували Україну і світ від ядерної катастрофи на ЧАЕС, близько 60 тисяч з них – загинули.

Саме сьогодні ми вшановуємо тих, чиє життя забрав Чорнобиль, і намагаємося вирішити безліч проблем тих, хто втратив здоров’я на ліквідації Чорнобильської аварії.

Саме 14 грудня було офіційно заявлено про завершення будівництва і прийняття в експлуатацію комплексу захисних споруд над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком ЧАЕС, чим було завершено перший етап ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

У 1994 році громадські організації чорнобильців України зверталися до керівників держави з пропозицією запровадити День учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи. І лише в 2006 році Указом Президента України Віктора Ющенка "…з метою гідного відзначення мужності, самовідданості і високого професіоналізму учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС…" установлено такий день 14 грудня . День вшанування тих, хто ціною героїчних зусиль зупинив всепланетну катастрофу.

Серед тих, які боролися зі страшним лихом, було чимало наших земляків. Більше сотні жителів Підгаєччини, призвані здебільшого через військомат, брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, працювали на об'єкті "Укриття".

«Нам видали індивідуальні засоби захисту, щоденно ми проходили медичні огляди, мали хороше збалансоване харчування… Здавалось, про людей дбали… Проте! У нас був ненормований робочий день, у багатьох різко погіршилося самопочуття. Про рівень радіації нам ніхто не повідомляв»,- згадують ліквідатори. Люди отримали високу дозу радіації, що призвела до серйозних наслідків – опіків, гострої променевої хвороби, численних патологій, що проявлялися протягом тривалого часу, і навіть смерті.

Кримінальна безвідповідальність та маніпуляція інформацією злочинною комуністичною системою радянського союзу поставили під загрозу мирне існування всього світу. Ще одним підтвердженням цього стало 24 лютого 2022 року, коли кремлівський режим розпочав повномасштабну війну проти України й знову створив загрозу повторення Чорнобильської трагедії, окупувавши станцію, утримуючи у заручниках працівників ЧАЕС і знищуючи системи моніторингу та контролю станції.

Ці події ніколи не зітруться з пам’яті теперішніх та майбутніх поколінь.

З 1994 року діє Підгаєцька добровільна організація «Спілка Чорнобиль», яку створив покійний Тарас Чіх. Нині спілка нараховує 35 ліквідаторів – людей, які в ті пекельні дні з честю виконали свій обов’язок перед Батьківщиною, ризикуючи життям та здоров’ям.

Ми не маємо права забувати про самопожертву ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які пройшли через усі кола ядерного пекла. Багато з цих людей не дожили до теперішніх днів, віддавши своє життя задля збереження життя і здоров’я майбутніх поколінь. Їхній подвиг неможливо переоцінити – як не можна переоцінити значення того, що вони зробили.

Своїх героїв треба знати, шанувати і пам’ятати!