У народному громадському історико-краєзнавчому музеї Підгаєцької міської ради відбулася історична година, присвячена 105-ій річниці бою під Крутами.

  • 201

Фото без опису

Сьогодні, 27січня 2023 р., у народному громадському історико-краєзнавчому музеї Підгаєцької міської ради відбулася історична година, присвячена 105-ій річниці бою під Крутами.

Сьогодні вшановуємо один із найвизначніших подвигів Українського війська. Це – звитяга Українського духу і зброї. Це – удар молоді проти рабства народу

Бій під Крутами – це біль, це втрати, але це – не поразка, як нас намагаються переконати. Це – звитяга: як історичний факт, як історична правда, як національна істина. Студенти-січовики, юнкери та козаки перемогли більшовиків. Агресор був зупинений. Він зазнав численних втрат.

День подвигу Героїв Крут є святим для української нації і історії, для кожної людини, яка несе за собою відповідальність за свою Батьківщину.

Без прикладу Крут, без пам’яті про Крути не було б ні ідеалізму патріотичної галицької молоді 20—30-х років, ні Української повстанської армії, ні поезії Василя Симоненка, ні жертовного подвигу Василя Стуса та його друзів, ні «революції на граніті».

Подвиг героїв Крут повторили Герої Небесної Сотні та захисники Донецького аеропорту й Дебальцева. Нині над Україною знову нависла небезпека втрати своєї державності. На її самостійність, як і в час бою під Крутами, зазіхає росія. Події сьогодення свідчать, що історія повторюється: як і понад 100 років тому українська держава виборює свою незалежність та втрачає життя найкращих синів у війні проти росії.

Подвиг Героїв Крут безсмертний. Вшанування їх пам’яті – наш святий обов’язок.

На заході була проведена історична вікторина з учнями 9 класу Підгаєцького опорного закладу. Серед гостей та присутніх була запрошена заступник міського голови Ірина Мирна. Також у заході брав участь вокальний ансамбль під керівництвом Зеновія Зорика.

Завідувач Підгаєцького народного громадсько історико-краєзнавчого музею Олександра Лотоцька.