Щодо культурних пам'яток

  • 185

Фото без опису

Боротьба за незалежність Української держави триває століттями. Чимало поколінь молодих хлопців полягли за право жити у вільній та демократичній країні. Сторінки історії трансформувалися сьогодні у боротьбу за цілісність України. При цьому боротьба триває не тільки на полі бою, а й на кожному із фронтів у тилу.

У грудні 2022 року, напередодні новорічно-різдвяних свят, у центрі міста на майдані Незалежності були встановлені пам'ятні таблички з іменами наших Захисників, які загинули під час АТО/ООС та за період повномасштабного вторгнення російської федерації на українські землі після 24 лютого 2022 року. Розміщення Пагорба пам’яті у цьому місці зумовлено тим, щоб кожного дня нагадувати усім перехожим ціну кожного нового дня, кожної ночі, ціну, яку платимо ми з вами за те, щоб вільно розмовляти рідною мовою. Сподіваємось на те, що кожна людина, проходячи повз, зазираючи в очі цим хлопцям, залишить щоденні клопоти хоча б на мить і в молитві згадає тих, що загинули за волю України, та тих, що сьогодні сміливо захищають суверенну державу та нас! Розміщення цих пам'ятних табличок у центрі міста - це тимчасово (тому не вимагає дозвільних документів), до спорудження військового меморіалу на міському кладовищі.

❗Так, у Підгайцях заплановано створення цілого військового меморіалу на міському кладовищі! Для реалізації цієї ідеї затверджено програму рішенням сесії, виготовлено проєкт.

Щодо пам'ятника Топоркову та Зубкову! Підгаєцькою міською радою направлено листи до Департаменту культури та туризму Тернопільської обласної військової адміністрації роз'яснень про порядок переміщення, ексгумації тіл та перепоховання. Цей об'єкт належить до пам'яток місцевого значення, має свій охоронний номер та наказ Міністерства культури щодо приналежності його до пам’яток культури.

Для проведення демонтажу пам’ятки культури місцевого значення ми зобов'язані дотримуватися процедури, що вимагає чинне законодавство (ст.1 ЗУ "Про охорону культурної спадщини". Зараз чекаємо на дозвіл Міністерства культури України.