Як оформити довідку про інвалідність, якщо ви перебуваєте за кордоном

  • 333

Фото без опису

❗️Як оформити довідку про інвалідність, якщо ви перебуваєте за кордоном

Під час воєнного стану встановлення інвалідності або проведення медико-соціальної експертизи українців, які тимчасово перебувають за кордоном, здійснюються екстериторіально та заочно. Як отримати відповідну довідку, роз’яснили у Міністерстві охорони здоров’я України.

▪️Якщо ви перебуваєте за кордоном, потрібно надіслати необхідні медичні документи своєму сімейному лікарю або лікарю-куратору на території України для оформлення форми 088/о «Направлення на МСЕК». Важливо: надсилайте документи українською мовою.

▪️Далі ваш пакет документів розглядатиме лікарсько-консультативна комісія (ЛКК). За її рішенням вас скерують на медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) для проведення експертизи й встановлення інвалідності.

▪️Якщо до цього часу ви не зможете прибути на огляд, МСЕК може ухвалити рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення ЛКК закладу охорони здоров’я.

▪️Експертиза здійснюється за направленням ЛКК незалежно від вашого місця реєстрації, проживання чи перебування.

▪️Звертаємо увагу, термін дії довідки про інвалідність під час війни продовжується автоматично. Тож, якщо ви знаходитесь за межами України, довідка вважається дійсною на весь період дії воєнного стану і впродовж 6 місяців після його припинення.

▪️Так само подовжується ступінь втрати працездатності (у відсотках) та термін дії індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю.

▪️Довідку про інвалідність дитини, коли вона досягає 18-річного віку, можна також оновити й отримати вже «дорослу» довідку заочно, перебуваючи за кордоном. Це зробить ваш сімейний лікар або лікар-куратор в Україні.

▪️Дитина має пройти обстеження в тій країні, де ви знаходитесь. Потім їх результати й всі медичні документи, перекладені українською мовою, скеровуються в Україну.

▪️Лікар оформить форму 088/о, а ЛКК направить документи на медико-соціальну експертну комісію для проведення заочної експертизи та встановлення інвалідності.

Джерело - Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України