Літературна зустріч, приурочена 70-тій річниці з дня народження поета-земляка Анатолія Ядловського

  • 412

«Я хочу в Підгайці до рідної хати.

Щоб дитячі роки і юність стрічати.

Щоб бігати босим до ставу купатись.

Й на вершині гаю від друзів ховатись»

Анатолій Ядловський

6 березня 2023р. у стінах Підгаєцького народного громадського історико-краєзнавчого музею відбулась літературна зустріч, приурочена 70-тій річниці з дня народження поета-земляка Анатолія Ядловського, відомого і талановитого українського поета, пісняра з Прикарпаття, автора кількох книг, багатолітнього подвижника лемківської культури.

Поет походив з лемківської родини. Він народився 12 березня 1953 р. в місті Підгайці Тернопільської області в родині депортованих Марії (з дому Горощак) та Йосипа Ядловських, уродженців села Камʼяної Новосанчівського повіту, недалеко від курортного містечка Криниці.

Під час заходу митця згадували друзі, знайомі та рідні, декламували його поезію. Учасники зустрічі мали унікальну можливість почути стародавню лемківську говірку з уст місцевого історика та краєзнавця Степана Колодницького, а також ознайомитися з книжковою виставкою під назвою «Лемківська доля».

Без перебільшення, ця зустріч згуртувала усіх, хто пам’ятає і шанує пана Анатолія, а його добрі справи продовжують жити. Зокрема, присутній на зустрічі колега по перу – Богдан Манюк поділився з гостями своїм захопленням щодо творчості Анатолія Ядловсього, розкрив унікальну візію його способу створення поезій та охарактеризував творчий доробок поета.

Багато добрих, а часом і зворушливих слів та спогадів було сказано пані Тетяною Ядловською, дружиною наймолодшого брата пана Анатолія. Вона поділилася з присутніми своїми переживаннями та тугою усієї родини з приводу передчасної смерті «Толіка», як його називали у родинному колі, та неодноразово наголошувала на тому, що поет постійно сумував та завжди намагався знайти можливість аби хоча б на хвилинку заїхати до рідних Підгаєць.

Сьогодні нас не мають переповнювати лише сум і скорбота, але й бажання відроджувати все те, що, згідно з планами комуністичних ідеологів, мало бути знищене. І особливу роль тут має відіграти молодь, яка цікавиться своїм корінням, культурою, традиціями. Тому на зустріч також завітали учні 8 класу Підгаєцького опорного закладу разом зі своїм керівником Олександрою Теодозівною Мандрицькою. Приємно було почути прочитання поезій митця від наймолодших гостів.

Багато теплих слів та спогадів прозвучало у пам’ять про важливу для Підгаєччини постать, культурно-просвітницького діяча, поета, котрий своїм патріотизмом, наполегливою працею та неоціненним талантом зробив величезний внесок у розвиток рідного міста. Пам’ять про Анатолія Ядловського назавжди залишиться у його поезіях, до яких ми повертатимемось знову і знову, згадуючи цю велику людину…

 

Завідувач музею Олександра Лотоцька!