У ПІДГАЙЦЯХ БУДЕ ВІЙСЬКОВИЙ МЕМОРІАЛ!

  • 134

У ПІДГАЙЦЯХ БУДЕ ВІЙСЬКОВИЙ МЕМОРІАЛ!

🇺🇦Після дев'яти років війни, включаючи рік повномасштабної, питання як ніколи актуальне. З метою увічнення пам’яті військовослужбовців Підгаєччини, які загинули у російсько-українській війні, які до останнього подиху боролися за волю й незалежність України, стояли на обороні суверенітету та територіальної цілісності держави, вирішено створити військовий меморіал на місцевому кладовищі на місці символічної могили.

Чому саме там? Відповідь проста.

І місце вибрано невипадково!

Ця історія бере свій початок ще з часів Першої світової війни, коли Підгайці опинилися у смузі бойових дій. Перебуваючи в тилу австрійських військ, наше місто стало суцільним польовим шпиталем. Хворі, поранені, яких не вдалося врятувати, загиблі на фронті вояки… У цей час одна із підгаєцьких міщанок віддає частину свого поля під військовий цвинтар. Спочатку загиблих, допоки вистачало місця, ховали на міському кладовищі за головною каплицею. Так, у 1915 році поруч парафіяльного цвинтаря постав/виник військовий, де були захоронені тіла вбитих вояків різних армій… Також було понад 200 упорядкованих на військовий лад могил, частина з яких окремою групою на цвинтарі (кут на вул.Шевченка та Лесі Українки) – поховання полеглих усусівців, а пізніше і вояків УГА.

До 1939 року військовим цвинтарем опікувалося Товариство охорони воєнних могил. Та у післявоєнний період сталінські енкаведисти довели цвинтар до жахливого стану…позбивали бетонні хрести, написи… На початку 90-их років на похованнях усусівців і поляків люди самовільно насипали символічну могилу.

Тому саме тут, на колишньому військовому цвинтарі, буде зведено військовий меморіал!

❗Територію, відведену під пам’ятку, огороджено по периметру!

❗Прохання до жителів громади самовільно не коригувати відзначені межі цієї ділянки!