Захід до Дня пам’яті жертв політичних репресій.

  • 64

Сьогодні у Народній світлиці с.Мирне відбувся поминальний захід до Дня пам’яті жертв політичних репресій.

За дорученням міського голови Ігоря Мерени захід відвідали заступник міського голови Ірина Мирна, начальник відділу культури, туризму, молоді та спорту Олександра Гайва та працівники відділу.

На подвір'ї Мирненської ЗОШ активні учасники світлиці, учні та педагоги закладу, зустріли присутніх зі змістовною інформаційною довідкою про жертв політичних репресій та підготували цікаву релігійно-патріотичну програму з автентичними та сучасними піснями.

На порозі Народної світлиці гостей свята зустріли запашним короваєм - символом добробуту та миру.

У спільній молитві всіх присутніх об'єднав декан Василь Майка, який благословив виготовлені про світлицю духовності буклети та образки Святого Миколая Чудотворця на добру працю та Перемогу🇺🇦.

Душа Народної світлиці - керівник Галина Петрівна Зьомко із захопленням розповіла про історію створення світлиці та ікони, які знаходяться в ній. Кожний образ має свою власну історію: один привезений зі східної частини України у час Голодомору, інші знайдено у хаті депортованих лемків, політичних в'язнів.

На захід були запрошені Григорій Олексійович Сташків та Михайло Іванович Ковалишин. Пана Михайла у дворічному віці разом із батьками вивезли у Сибір у товарних вагонах. Сім’я проживала в лісі, там Михайло Іванович змушений був навчатися у школі. У десятирічному віці батьки відправили його назад в Україну. Самі ж вони неодноразово були вислані енкаведистами у табори та тюрми. Григорія Олексійовича разом із батьками на саме свято апостолів Петра і Павла вивезли в Сибір як добрих господарів і патріотів.

Загалом до Сибіру примусово відправили більш як 77 тисяч українців, серед них 22 174 дитини. На всіх них чекали каторжні роботи лише через те, що були українцями. Десятки тисяч людей розстріляно, сотні тисяч пройшли в'язниці, заслання, табори. Жорстокість нашого ворога не має меж. Як і тоді, у час Великого терору, так і нині московія хоче знищити нас як націю, як вільний народ.

🇺🇦Наші Захисники віддають на вівтар України свої життя. Мусимо пам'ятати ціну незалежності та свободи.