ВИПЛАТА ГРОШОВОЇ ДОПОМОГИ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИМ ОСОБАМ

  • 109

Фото без опису

Кабінет Міністрів України 11 липня 2023 року прийняв постанову №708 «Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб» , яка вносить зміни до порядку виплат на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Відповідно всі внутрішньо переміщені особи, які вже отримують допомогу на цей час, з 1 липня 2023 автоматично продовжать її отримувати ще 6 місяців, тобто по січень 2024 року.

Допомога продовжується для всіх внутрішньо переміщених осіб, які проживають в Україні і є внутрішньо переміщеними особами у раніше призначених розмірах:

✅для осіб з інвалідністю та дітей – 3 тис. грн.. на місяць;

✅для інших категорій осіб – 2 тис. грн. на місяць;

для внутрішньо переміщених осіб, які вперше звернуться за отриманням допомоги ПІСЛЯ 01.08.23 р., допомога призначається на шість місяців на сім’ю та буде виплачуватися щомісячно одному з членів сім’ї з розрахунку на кожного члена сім'ї.

Для таких родин допомога може бути призначена сім’ї ще на один шестимісячний період, якщо в родині є:

✔діти з інвалідністю;

✔люди, які доглядають за особою з інвалідністю;

✔люди пенсійного віку;

✔які мають трьох і більше дітей віком до 18 років;

Виплати допомоги не продовжуються особам, які :

✔перебувають за кордоном більш як 30 календарних днів підряд (до 30-денного періоду перебування за кордоном не включаються дні службового відрядження, оздоровлення дітей, стажування, лікування, реабілітації, що підтверджується відповідними документами, зокрема за запрошенням приймаючої сторони, а також дні перебування за кордоном з таких причин, як смерть членів сім’ї особи та її родичів, догляд за хворою дитиною віком до 18 років, перебування у закладах охорони здоров’я, судових та правоохоронних органах, у зв’язку з якими особа не за власним бажанням не могла повернутися з-за кордону та може підтвердити такі обставини документально);

✔відбувають покарання в місцях позбавлення волі;

✔були засуджені за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого статтями 109, 110, 111 або частинами третьою — восьмою статті 1111 Кримінального кодексу України

✔повернулися до покинутого місця проживання на територіях, включених до переліку територій, щодо яких не визначено дати завершення бойових дій (припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації.

Для продовження виплат ніяких додаткових дій вчиняти не потрібно, виплати продовжуватимуться автоматично.

З 1 вересня 2023 року виплата допомоги припиняється для громадян, чий майновий стан дозволяє здійснювати суттєві витрати без допомоги держави, а саме:

✔внутрішньо переміщена особа придбала транспортний засіб (механізм), що підлягає реєстрації в установленому законодавством порядку, з року випуску якого минуло менш як п’ять років ;

✔придбали на суму більше 100 тис. грн. земельну ділянку, квартиру, будинок (крім житла, отриманого за рахунок державного чи місцевого бюджету);

✔мають на депозитному банківському рахунку кошти у загальній сумі більше 100 тис. грн;

✔здійснила операції з купівлі безготівкової та/або готівкової іноземної валюти (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних (зокрема реабілітаційних, протезування) соціальних та/або освітніх послуг), а також банківських металів на загальну суму, що перевищує 100 тис. гривень;

✔мають у власності житло, що розташоване на інших територіях ніж тих, де ведуться активні (можливі) бойові дії або які є окупованими, якщо таке житло має площу понад 13,65 кв. м на одного члена сім’ї.

Якщо за результатами перевірки отримувачів через державні реєстри буде ухвалене рішення про припинення допомоги, громадянина про це буде повідомлено. У разі незгоди він може оскаржити таке рішення органу соціального захисту або, можливо, надати документи, що підтверджують це, та продовжувати отримувати виплати.

У Мінсоцполітики звернули увагу, що постанова надає можливість отримувати допомогу внутрішньо переміщеним особам, у яких народилися діти після переміщення. Це врегулює проблему, яка виникала з отриманням допомоги на дітей, які народилися в переселенців після переміщення та відповідно їхнє зареєстроване місце проживання збігалося з місцем задекларованого місця проживання їхніх батьків.

Нові критерії для отримання допомоги не впливають на отриману допомогу до 1 серпня 2023 року.