ВАГІТНА ЖІНКА САМА ЗМОЖЕ ВИЗНАЧАТИ ДАТУ ПОЧАТКУ ДЕКРЕТНОЇ ВІДПУСТКИ

  • 226

Фото без опису

29 липня 2023 року набрав чинності Закон №3238- IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами». Відповідно до цього Закону вагітна жінка має можливість сама вирішувати на власний розсуд та за урахуванням медичних показань дату початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Тривалість відпустки по вагітності та пологах залишається незмінною, але при цьому 70 календарних днів відпустки до пологів можуть бути використані жінкою повністю або частково після пологів, починаючи з дня пологів. Загальна тривалість відпустки не може перевищувати сумарно 126 календарних днів або 140 календарних днів - у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів.

Якщо вагітна жінка не бажає змінювати дату початку відпустки у зв'язку з пологами або існують медичні протипоказання для продовження роботи, то така відпустка буде надана їй у строки, зазначені у листку тимчасової непрацездатності.

Завдяки ухваленому законубудуть враховані позиції та інтереси жінок, які хочуть продовжувати працювати до пологів та мати більше часу на відновлення після народження дитини.

У разі виникнення питань правового характеру можна звернутись до Підгаєцького бюро правової допомоги за адресою: м. Підгайці, вулиця Шевченка, 2а, тел. (03542) 2-14-62