Як оцінити власну вагу і що робити, коли вона надмірна-рекомендації Міністерства охорони здоров'я України

  • 225

Фото без опису

Надмірна вага і високий відсоток жирової тканини в організмі доволі небезпечні й підвищують ризик виникнення проблем зі здоровʼям.

Для оцінювання ваги й пов’язаних із нею ризиків разом із іншими обстеженнями використовують вимірювання індексу маси тіла (ІМТ) та обхвату талії. Це краще робити у сімейного лікаря – спеціаліст здійснить комплексну оцінку вашого здоров’я і допоможе в разі потреби.

❓ Як вимірюють ІМТ?

ІМТ = вага (кг) ÷ квадрат зросту (м)

Така формула працює лише для дорослих, старших за 18 років, проте її не застосовують до вагітних.

❓ Як інтерпретувати отримані значення?

ІМТ менше за 18,5 – недостатня вага.

ІМТ від 18,5 до 24,9 – ідеальний. Це діапазон здорової ваги.

ІМТ від 25,0 до 29,9 – надмірна вага.

ІМТ 30,0 і вище – ожиріння.

Високі показники ІМТ самі по собі не можуть свідчити про стан вашого здоров’я. Професійні спортсмени, які мають розвинену мускулатуру, можуть мати здорову вагу, навіть якщо їхній ІМТ у діапазоні ожиріння, адже м’язи набагато щільніші за жир.

🟢 Обхват талії

Надлишковий жир у зоні живота підвищує ризик розвитку хвороб, пов'язаних з ожирінням, тому ще одним способом оцінити потенційний ризик захворювання є вимірювання обхвату талії. Співвідношення обʼєму талії до зросту розраховують так:

СОТ = обхват талії трохи вище пупка (см) ÷ зріст (см).

Співвідношення обʼєму талії до зросту 0,5 або більше свідчать про те, що ви маєте підвищені ризики для здоровʼя.

⚠️ Надмірна вага й ожиріння – це комплексна проблема, яка часто виходить за межі поради про зменшення кількості споживаної їжі. Ожиріння скорочує тривалість життя в середньому на 3-10 років і підвищує ризик багатьох інших захворювань.

Тож якщо ви живете із зайвою вагою, зверніться до свого лікаря. Він допоможе вам знайти причини надлишкової ваги і порадить, що потрібно зробити, щоби її нормалізувати, а отже – знизити ризики для здоров’я.

Міністерство охорони здоров'я України