ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ ПОЧНИ З СЕБЕ!

  • 108

Фото без опису

Аби скоротити витрати на енергоносії і зменшити навантаження на енергосистему, необхідно змінити підхід та час використання найбільш енергоємних приладів. На кожному з них вказана потужність споживання.

Як вказують у Міненерго, найбільше електроенергії споживають варильна поверхня – 7,5 кВт-год, електрична тепла підлога – 3,8 кВт-год, сушильна машина – 3,3 кВт-год та духова шафа від 2,5-4 кВт-год.

Тому за можливості варто зменшити використання цих побутових приладів.

Необхідно пам’ятати про економію електричної енергії, адже 15-20% спожитої в побуті електроенергії витрачається у зв’язку з недбалістю самого споживача. Для економії електроенергії необхідно використовувати ряд порад:

✔️Вимикати світло, якщо ніхто не знаходиться у кімнаті.

✔️Використовувати енергоефективні лампочки. Варто встановити світлодіодні (LED) енергозберігаючі лампочки, які не містять шкідливих речовин.

✔️Використовувати датчики руху – можливість заощаджувати електроенергію, коли вона не потрібна. У багатоквартирних будинках їх варто встановити у коридорах, під’їзді, на сходах та інших місцях спільного користування. У приватному будинку – біля дверей та на подвір’ї.

✔️Звернути увагу, що енергозберігаючі побутові прилади мають маркування «А» чи «А+». Холодильник такого класу споживатиме на 30-50% менше електроенергії, ніж пристрій такого ж об’єму марки «В».

✔️Знайте, що режим очікування для комп’ютера доречний, якщо залишати його на кілька хвилин, а не на всю ніч. Треба вимикати пристрої, якими ніхто не користується. А ще краще – вимикати взагалі штекер з розетки. Це не лише дозволить заощадити електроенергію, але й вбереже пристрої від впливу можливих перепадів електроенергії. Можна також встановити автоматичні вимикачі.

✔️Не можна залишати прилади, що працюють від акумулятора (наприклад, мобільні телефонии. планшети), увімкненими довше, ніж потрібно для повної зарядки акумулятора.

✔️Холодильник та морозильник варто тримати в чистоті, без льоду та снігу, регулярно розморожуйте ці прилади. Треба стежити за тим, щоб дверцята були щільно закритими.

✔️Охолоджуйте їжу перед тим, як поставити її в холодильник. По-перше, гаряча каструля змусить холодильник працювати інтенсивніше, а по-друге, вона нагріє інші продукти, і вони можуть зіпсуватися.

✔️Оптимальна температура в холодильнику – від нуля до п’яти градусів тепла. Регулюйте її відповідно до температури на кухні та кількості продуктів.

✔️При використанні пральної машини не перевищуйте норми максимального завантаження білизни. Слід уникати і неповного завантаження машини: перевитрата електроенергії в цьому випадку може скласти 10-15 %.

✔️Використовуйте якісний посуд. Посуд із нержавіючої сталі швидше нагрівається та є менш енергозатратним. При готуванні каструлю накривайте кришкою.

✔️Чистіть чайник! Накип збільшує витрати на нагрів води на 30%. Нагрівайте ту кількість води, яка необхідна.

✔️Використовуйте НВЧ-печі, МХ-печі та індукційні плити - вони працюють швидко та економічно.

✔️ Дуже багато електроенергії поглинають обігрівальні прилади, що використовуються в осінньо-зимовий період. Скоротити їх використання допоможуть тепловідображуючі екрани з фольги або пінофола, встановлені за обігрівачами.

✔️Використання різних подовжувачів та трійників підвищує опір в системі і збульшує втрати енергії.

ЯК ЗБЕРЕГТИ ТЕПЛО У ПРИМІЩЕННІ?

Важливо подбати і про збереження тепла.

Якщо в оселі встановлені склопакети, то це допоможе зберегти тепло та заощадити кошти. Якщо вікна старі і в них є щілини, то варто вкласти ущільнювачі в рами та обробити скло силіконовим герметиком.

Переконайтеся у відсутності щілин між полотном дверей і дверними коробками. Якщо вони є, слід наклеїти ущільнювач за периметром дверних коробок.

Щільні штори допомагають утримувати тепло в оселі, але заважають надходженню тепла з радіаторів.

Товстий килим знижує тепловитрати, які йдуть через підлогу.

Опалювальні прилади та радіатори будуть більш ефективними, якщо їх не затуляти меблями, важкими шторами, одягом чи декоративними панелями.