Як шахраї можуть викрасти номер телефону в його власника та чим це загрожує!

  • 566

Фото без опису

☎️ Шахраї телефонують від імені працівників мобільного оператора та повідомляють про необхідність підтвердити продовження користування номером телефону. Це начебто необхідно, бо людина давно ним користується.

📨 Для цього просять назвати код із смс-повідомлення, яке під час розмови надходить власникові номера від мобільного оператора. Такий код дає можливість шахраям отримати доступ до персонального онлайн-кабінету мобільного оператора. Доступ до кабінету надає шахраям доступ до інформації, за допомогою якої мобільний оператор ідентифікує клієнта, наприклад, до номерів, на які абонент найчастіше телефонує.

🟥 Далі аферисти звертаються до мобільного оператора та повідомляють про втрату номера та необхідність його відновити. Інформацію, яку мобільний оператор запитує у власника номера під час ідентифікації, шахраї отримують з персонального онлайн-кабінету.

❗️ Мета такої афери – заволодіти номером телефону, прив’язаним до банківських рахунків, та викрасти кошти з рахунків.

Що робити, якщо ваша сім-карта перестала працювати ❓

✅ Перше, що потрібно зробити, захистити свої рахунки, картки та облікові записи, до яких прив’язаний номер телефону.

Як діяти ❓

🔸 Негайно заблокувати картки, рахунки та доступ до інтернет-банкінгу, зателефонувавши до банку за номером, зазначеним на звороті картки.

🔸 Зателефонувати до мобільного оператора, пояснити ситуацію та просити заблокувати обидві сім-картки (стару та нову) до з’ясування всіх обставин.

🔸 Заблокувати доступи до всіх рахунків, облікових записів та персональних кабінетів, до яких прив’язаний вкрадений номер телефону.

👉 Якщо ви постраждали від шахрайства, заповніть форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції: https://ticket.cyberpolice.gov.ua/

✅ Про те, як захистити свій фінансовий номер від шахраїв читайте на сайті НБУ #ШахрайГудбай: https://promo.bank.gov.ua/stopfraud/#section-17