ДО УВАГИ ВЛАСНИКІВ СОБАК!

  • 233

Фото без описуОстаннім часом на вулицях населених пунктів Підгаєцької громади все частіше можна зустріти собак різних порід та розмірів. Серед них, на жаль, також є велика кількість домашніх улюбленців, яких господарі відпустили на самостійний вигул.

Нагадуємо, що собак у населених пунктах можна тримати у вільному вигулі на ізольованій, добре обгородженій території (в ізольованому приміщенні), на прив’язі або без неї. Якщо з території є доступ на вулицю, тварин потрібно тримати у вольєрі або на прив’язі.

Інформуємо, що у разі порушення відповідних правил тримання собак та (або) у разі заподіяння тваринами негативних наслідків, їх власники можуть бути притягнуті до адміністративної, кримінальної та цивільної відповідальності.

✅Адміністративна відповідальність. Відповідно до чинного в Україні законодавства собаки є об’єктом права власності, і тому власники мають нести за них весь тягар відповідальності. Так, при порушенні правил, якими забороняється вигул собак без повідків, намордників і у невстановлених для вигулу місцях, власники можуть нести адміністративну відповідальність за ст. 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає накладання штрафу або конфіскацію тварини у випадках заподіяння нею шкоди здоров’ю чи майну людей.

✅Кримінальна відповідальність. У разі, якщо потерпілому внаслідок бездіяльності господаря собаки були нанесені середньої тяжкості або тяжкі тілесні ушкодження, такий господар може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ст. 128 Кримінального Кодексу України, що передбачає громадські роботи на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до двох років.

✅Цивільна відповідальність. Якщо в результаті нападу собаки було завдано шкоду майну чи здоров’ю потерпілого або йому були завдані відповідні немайнові втрати, він має право на відшкодування матеріальної (майнової) та моральної шкоди, що передбачено ст.ст. 1166-1167 Цивільного Кодексу України. При цьому, якщо собака є джерелом підвищеної небезпеки, то право на відшкодування збитків виникає незалежно від наявності вини її власника.

Тому звертаємося до усіх власників собак з проханням не випускати тварин самостійно гуляти по населеному пункту та максимально обмежити самовільний доступ тварин з домоволодіння на вулицю. Це також дасть можливість провести підрахунок чисельності безпритульних собак та реально оцінити ситуацію.

Зробимо нашу громаду безпечною та комфортною для проживання РАЗОМ!