УКРАЇНЦІ МАЮТЬ ОФОРМИТИ ПРАВА ВЛАСНОСТІ НА ЗЕМЛЮ ДО 2025 РОКУ

  • 766

Фото без опису

Відповідно до статті 13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», до 1 січня 2025 року всі власники незатребуваної земельної ділянки (паю) або їхні прямі спадкоємці повинні оформити право власності на земельну ділянку.

❗Якщо цю вимогу не буде виконано, вважатиметься, що такі власники ділянок автоматично відмовилися від землі.

А також власникам сертифікатів на земельну частку (пай) необхідно оформити право власності до 1 січня 2025 року.

Сертифікат на земельну частку (пай) засвідчує право власника на отримання земельної ділянки та містить дані про її вартість та площу в умовних кадастрових гектарах, але він не є підтвердженням права власності на саму ділянку й не встановлює її меж. Саме оформлення у власність земельної частки передбачає заміну сертифіката про право на таку земельну частку на витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності на земельну ділянку.

Така земельна ділянка після оформлення вказаних документів матиме чітко визначені межі в натурі, а власник матиме повне право на володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Після 1 січня 2025 року незатребувані ділянки будуть визнані безхазяйними. Їх передадуть у комунальну власність територіальної громади, на території якої вони розташовані.