Не дозволяйте себе ошукати!

  • 170

Фото без опису

Якщо у соцмережі прийшло повідомлення від друга на кшталт: «Привіт! Позич, будь ласка, гроші», перш ніж допомогти, варто переконатися, що це пише не шахрай.

- перетелефонуй другу за номером, який ти точно знаєш, а не за тим, що вказаний на сторінці в соцмережах. Пам’ятай, якщо шахрай зламав сторінку, то міг змінити номер телефону в профілі.

- Запитай друга те, що можете знати тільки ви. Не завжди є можливість подзвонити, чи можливо ви давно не спілкувалися і номеру телефону у тебе немає. Таке питання одразу викриє шахрая.

- напиши спільним друзям в соцмережах і спитай чи не отримували вони подібних повідомлень від друга. Шахраї, як правило, одночасно роблять розсилку на всіх підписників зламаної сторінки.

Аби захистити свої акаунти від можливого зламу:

- створюй надійні, складні паролі та не використовуй однаковий пароль для кількох ресурсів. Пароль має містити не менше 8 символів, літери, цифри та спеціальні символи, а також не містити персональних даних. За можливості, онови паролі до облікових записів та зміни паролі на електронних поштових скриньках.

- вмикай двофакторну аутентифікацію всюди, де є така можливість. Тоді для входу до акаунту, крім логіну та паролю, потрібно ввести код-підтвердження, що приходить на телефон, електронну скриньку або у відповідний додаток.

- не переходь за сумнівними гіперпосиланнями, навіть якщо вони надійшли у листі від друга. Пам’ятай, що його акаунти могли зламати і розсилати з них посилання, за якими ховається вірус або фішинговий ресурс.

Сектор поліцейської діяльності м. Підгайці