ЗА ПОРУШЕННЯ ПРАВИЛ ТРИМАННЯ СОБАК І КОТІВ - ШТРАФ

  • 66

Фото без опису

На крайньому засіданні адміністративної комісії було розглянуто справу стосовно жителя Підгаєцької громади - протокол про адміністративне правопорушення складений за правопорушення, передбачене ч.1 ст.154 КУпАП "Порушення правил тримання собак і котів".

Собака великої породи, яка належить жителю громади, мала вільний доступ із приватного домогосподарства на проїжджу частину, вибігла на дорогу, коли повз домогосподарство проходила людина та накинулася на неї.

Розглянувши матеріали справи, правопорушника було притягнуто до адміністративної відповідальності згідно ч.1 ст.154 КУпАП у вигляді штрафу.

Нагадуємо, що згідно абзацу п'ятого частини п'ятої статті дев'ятої Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження" громадянин мав забезпечити:

✅безпеку оточуючих людей і тварин, а також майна від заподіяння шкоди супроводжуваною домашньої тварини;

✅безпеку супроводжуваної домашньої тварини;

✅безпеку дорожнього руху при проходженні з домашньою твариною біля транспортних шляхів і при їх переході шляхом безпосереднього контролю за її поведінкою;

✅наявність повідка для здійснення вигулу собак та інших домашніх тварин, які можуть становити небезпеку для життя чи здоров’я людини.

❗️Закон встановлює для вигулу собак певні правила та відповідальність до осіб, які їх не дотримуються. Незалежно від думки власника собаки, що «вона не кусається». Власники собак зобов’язані дотримуватися цих правил, а також забезпечити під свою відповідальність безпеку оточуючих людей і тварин.

Тому, якщо ви бачите на вулиці вигулювання громадянами собак без повідків чи небезпечних порід без намордників, ви можете для початку висловити прохання до власника собаки надягнути на собаку намордник та повідок. Також можете попередити про відповідальність за порушення закону.

Якщо ж у відповідь ви почули незгоду або образи у свій бік, ви маєте право зателефонувати на 102 та повідомити про цю небезпеку для оточуючих. При можливості до приїзду працівників поліції потрібно зафіксувати факт вигулу собаки її господарем з порушенням правил на мобільний телефон або залучити свідків. Такі відеозаписи та пояснення свідків стануть доказами по справі.

Все ж сподіваємося, що свідомість мешканців громади покращиться, а власники собак відповідальніше ставитимуться до своїх обов'язків!