В Україні збільшилась кількість випадків отруєння людей чадним газом і продуктами горіння.

  • 37

Фото без опису

У грудні було зафіксовано 56 випадків отруєння, серед яких 3 – летальні (загинули одна дитина та двоє дорослих).

У січні ж постраждало 76 українців, з них 7 (одна дитина та шестеро дорослих) – загинули.

За даними служби екстреної медичної допомоги, 69 пацієнтів з ознаками отруєння, які були госпіталізовані до медзакладів у 6 областях, пройшли лікування та отримали необхідну меддопомогу.

❗ Чадний газ абсолютно невідчутний для людини, але впливає на організм навіть у невеликій концентрації та може призвести до смерті.

Щоби вчасно зреагувати у випадку отруєння ним, запамʼятайте основні симптоми: головний біль, нудота, прискорене дихання, слабкість, відчуття втоми і запаморочення.

Якщо ви або ваші близькі підозрюєте у себе отруєння чадним газом, вимкніть усі прилади, крім електричних, та відкрийте вікна. Вийдіть або винесіть потерпілого на свіже повітря, покладіть під голову подушку, розстебніть комір і пояс. Викличте рятувальників (ДСНС) за номером 101 або 112, аварійну газову службу за номером 104 та швидку допомогу за номером 103. (Нагадайте своїм дітям номери екстрених служб).

Найкраща допомога у разі отруєння чадним газом – довготривале вдихання кисню. Але таку терапію проводять в умовах медичного закладу.

Міністерство охорони здоров'я України