АКТИВНО ПРАЦЮЄМО НАД ОЧИЩЕННЯМ ПІДГАЄЧЧИНИ ВІД МАРКЕРІВ ОКУПАНТІВ

  • 92

Фото без опису

Вже не перший місяць Підгаєцька міська рада працює над питанням завершення процесу декомунізації та дерусифікації у Підгаєцькій громаді.

Всі вулиці населених пунктів громади, що підпадали під дію Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», перейменовано.

У процесі роботи питання щодо демонтажу та вилучення з публічного простору пам’ятників, пам’ятних знаків, що підлягають дерусифікації. На території Підгаєччини таких пам’яток є ще 9.

Відділом культури, туризму, молоді та спорту Підгаєцької міської ради підготовлено проєкт рішення «Про проведення робіт із пристосування, демонтажу пам’яток історії місцевого значення та об’єктів, що не є об’єктами культурної спадщини», згідно якого пропонуються варіанти пристосування цих пам’яток:

🚫Братська могила воїнів Радянської армії (м. Підгайці) - ✅️демонтаж обеліску з надписами прізвищ та надпису російською мовою, встановлення хреста та символічної плити з надписами прізвищ українською мовою і зображенням дати 1939-1945 рр.; відновлення бокового входу до пам’ятки, благоустрій території навколо пам’ятки та оздоблення клумби зеленими насадженнями і декоративним камінням.

🚫Пам’ятний знак воїнам-землякам, які загинули в роки Другої світової війни (с.Голгоча) - ✅️демонтаж Пам’ятного знаку воїнам-землякам, які загинули в роки Другої світової війни.

🚫Пам’ятний знак воїнам-землякам, які загинули в роки Другої світової війни (с. Мужилів) - ✅️надпис зображено на вертикальній плиті, що встановлена на основі, «1941-1945 роки Вам безсмертні герої, що в грізну годину життя віддали за свою батьківщину» замінити на «1939-1945» і таблички зі зміною запису «Полеглим у Другій світовій війні».

🚫Братська могила воїнів Радянської армії (невідомі) (с.Мужилів) - ✅️виготовлення додаткової таблички, замінити дату «1941-1945» на «1939-1945» та надпис «Полеглим воїнам радянської армії» замінити на «Полеглим у Другій світовій війні»; зображення п’ятикутної зірки замінити на хрест; провести благоустрій території навколо пам’ятки та оздобити клумби зеленими насадженнями.

🚫Братська могила воїнів Радянської армії (с. Степове [Ригайлиха ]) - ✅️шляхом виготовлення додаткової таблички замінити надпис на: «Полеглим у боях за с.Поплави та с.Ригайлиха (тепер с. Степове) у Другій світовій війні».

🚫Пам’ятний знак воїнам-землякам, які загинули в роки Другої світової війни (с.Гнильче) - ✅️шляхом виготовлення додаткової таблички замінити надпис «Воїнам–землякам, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945» на надпис «Пам’ятний знак полеглим воїнам-землякам у Другій світовій війні 1939-1945 років»; виготовлення табличок з іменами полеглих.

🚫Обеліск односельчанам, які загинули в боротьбі за Радянську владу (с.Мирне) - ✅️шляхом виготовлення додаткової таблички замінити надпис на: «Землякам, полеглим у Другій світовій війні 1939-1945 років».

🚫Пам’ятник односельчанам, які загинули на фронтах Великої Вітчизняної війни та від рук українських буржуазних націоналістів (с.Завалів) - ✅️заміна аварійного пам’ятного знаку на вертикальну табличку з прізвищами односельців та надписом «Землякам, полеглим у Другій світовій війні 1939-1941 років».

🚫Братська могила Радянських партизан (у наказі МКУ Братська могила воїнів Радянської арміїї) (с.Завалів) - ✅️шляхом виготовлення додаткової таблички замінити надпис: «Тут поховані радянські партизани, загиблі у Другій світовій війні у 1943 році: Сухоцький П.М., 1921 р.н., Воривода Ф.К., 1904 р.н., Левіков В.С., 1900 р.н., Сафанов І.К.».

❕️Відповідно до розпорядження міського голови "Про створення тимчасової комісії для проведення робіт із візуального обстеження та пристосування пам'яток культурної спадщини Підгаєцької міської територіальної громади" у с.Голгоча, с.Завалів, с.Гнильче щодо цього питання відбудуться консультації із громадськістю.

Координацію здійснюють заступники міського голови в частині культурної спадщини - Ірина Мирна, в частині архітектури та містобудування - Надія Лучка .

❗️Щодо перенесення пам’ятника радянським солдатам Топоркову та Зубкову – до Міністерства направлено науково-проєктну документацію, очікуємо дозвіл на проведення екзгумацію та перенесення тіл.

Питання декомунізації є надзвичайно важливим, тому перебуває на особливому контролі голови громади Ігор Мерена.

Нам важлива ваша думка. Тож сподіваємося на конструктивний діалог.