Відбулася повторна зустріч з питань реформування та функціонування закладів загальної середньої освіти Підгаєцької громади.

  • 112

Сьогодні, 22 липня, відбулася повторна зустріч керівництва громади, депутатів ради з мешканцями сіл Литвинова, Білокриниці та педагогами з питань реформування та функціонування закладів загальної середньої освіти Підгаєцької громади. У попередній публікації за результатами першої зустрічі з громадою з цього ж приводу ми вже писали про те, що школи з чисельністю менше 25 учнів з 01 вересня 2016 навчального року вже не отримують освітньої субвенції з державного бюджету (заробітну плату вчителям). Відповідно до останніх змін, станом на 01 вересня 2025 року не отримають освітньої субвенції з державного бюджету школи з чисельністю менше 45 учнів, а з 1 вересня 2026 навчального року - школи з чисельністю менше 60 учнів. 

 

В умовах сьогодення таких шкіл по селах України багато, і ця проблема лягає на плечі громад, які змушені приймати нелегкі і дуже непопулярні рішення.

 

На сьогоднішню зустріч педколектив Білокриницької ЗОШ І-ІІ ступенів запросив представників благодійного фонду "Рокада", який активно займається наданням допомоги внутрішньо переміщеним особам, зокрема забезпеченням їх житлом та іншими необхідними ресурсами. Одним із можливих рішень наповнення шкіл дітьми є пошук житла для сімей з дітьми із числа внутрішньо переміщених осіб у селах Білокриниця та Литвинів. Це дозволило б збільшити кількість дітей, які відвідуватимуть місцеві школи, і таким чином запобігти їх закриттю.

 

Представники благодійного фонду "Рокада", зокрема регіональна координаторка Тернопільського осередку Віталія Федосєєнко та юристка Марія Панчук, висловили готовність співпрацювати у вирішенні цієї проблеми та відвідали село Білокриниця для огляду можливих варіантів житла.

 

Наразі, станом на 5 червня 2024 року, маємо таку картину з кількістю учнів у цих навчальних закладах:

Білокриницька ЗОШ І-ІІ ступенів - всього в школі навчаються очно 24 учні і 13 учнів, які перебувають за кордоном і навчаються за екстернатною формою навчання (не враховуються під час розподілу освітньої субвенції), з них:

 

1 клас - 3 учні;

2 клас - 3 учні (плюс 3 учні навчаються екстерном);

3 клас - 0 учнів (плюс 2 учні навчаються екстерном);

4 клас - 5 учнів;

5 клас - 3 учні;

6 клас - 4 учні (плюс 1 учень навчається екстерном);

7 клас - 2 учні (плюс 4 екстерном);

8 клас - 0 учнів (плюс 2 екстерном);

9 клас - 4 учні (плюс 1 екстерном).

 

Литвинівська ЗОШ І-ІІІ ступенів - всього в школі навчаються очно 34 учні і 1 учень, який перебуває за кордоном і навчається за екстернатною формою навчання, з них:

 

1 клас - 0 учнів;

2 клас - 2 учні;

3 клас - 2 учні;

4 клас - 6 учнів;

5 клас - 3 учні;

6 клас - 4 учні;

7 клас - 5 учнів;

8 клас - 3 учні (плюс 1 екстерном);

9 клас - 4 учні;

10 клас - 0 учнів;

11 клас - 5 учнів.

 

Витрати на одного учня в Литвинівській ЗОШ І-ІІІ ступенів у 2023 році становили 73569 грн, в Білокриницькій ЗОШ І-ІІ ступенів - 63601 грн, для порівняння у більших навчальних закладах громади - в Опорному закладі «Підгаєцька ЗОШ І-ІІІ ступенів» витрати на одного учня становили 34089 грн, в Підгаєцькій гімназії імені Маркіяна Паславського - 41433 грн.

 

Окремим питанням постає якість освіти при такій наповнюваності класів. Адже, якщо кількість учнів у класі менше 5, то учні навчаються за індивідуальною формою навчання - для учнів 1-4 класів буде створено клас-комплект лише 25 уроків на тиждень (із всіх предметів разом!), а для 5-9 класів – 8 уроків на тиждень із всіх предметів разом. Тому на проведення уроку в таких класах реально виділяється лише 10-15 хвилин замість повноцінних 45 хвилин. Водночас навчальний матеріал не скорочується і вимоги до вивчення предметів залишаються незмінними. Це значно знижує якість знань учнів.

 

Тому усім - і батькам учнів, і педагогам, і депутатам Підгаєцької міської ради слід задуматися над важливістю цієї проблеми, а не тільки про те, щоб школа була відкрита за будь-яких умов. Важливо знайти рішення, яке забезпечить у першу чергу якісну освіту для наших дітей.

 

Після гострих дискусій учасники зустрічі вирішили не пізніше середини серпня, до проведення чергової сесії Підгаєцької міської ради вивчити і реалізувати усі можливі шляхи стосовно збільшення наповнення учнями цих шкіл до 45 (не враховуючи учнів, які навчаються за екстернатною формою навчання).Фото без опису